Як і прогнозував «Голос України», Генеральним прокурором Верховна Рада затвердила Віктора Пшонку. Представляючи нового керівника головного наглядового органу країни, Президент Віктор Янукович поставив вимогу: активно розпочати боротьбу з корупцією, а ще — модернізувати Генеральну прокуратуру. Віктор Пшонка розпочав з того, що своїм першим заступником призначив Рената Кузьміна, який до цього курирував слідство, в тому числі резонансних справ.
Ця топ-новина тижня, що минає, викликала значний резонанс у суспільстві і в експертних колах. Політологи по-різному оцінили кадрові зміни у Генеральній прокуратурі. Але зійшлися на одному: Віктор Пшонка — людина глави держави. Тим більше — вони вже співпрацювали разом, коли Віктор Янукович очолював Донецьку обласну прокуратуру, а його тезка — місцеву прокуратуру.
Водночас голосування за кандидатуру нового Генерального прокурора (292 голоси — «за») спричинило нову хвилю занепокоєння у лавах опозиціонерів. Особливо у Блоці Юлії Тимошенко. Один з його лідерів — Олександр Турчинов — уже пообіцяв розібратися з тими відступниками, хто голосував за Віктора Пшонку. Наступними претендентами на виключення з фракції БЮТ називають народних депутатів Таріела Васадзе та Сергія Буряка. Хоча бютівці віддали голосів значно більше.
Ця подія відбувалася після виборів до місцевих органів влади, де опозиціонери, скажемо м’яко, не переконали виборців. Як і правлячі партії. Особливо з огляду на низьку явку виборців — у перегонах взяли участь трохи більше половини громадян, які мають право голосу. Найбільше радіють успіху регіонали, які, як образно висловилися експерти, «досягли Збруча». Однак з урахуванням явки їх результат значно скромніший, аніж результат Віктора Януковича на президентських виборах.
Тим більше, що опозиціонери також зайшли у тил біло-голубим. Міським головою Запоріжжя став бютівець. І хоча міська виборча комісія Харкова визнала перемогу виконуючого обов’язки міського голови Геннадія Кернеса, ще не факт, що у суперечці з бютівцем Арсеном Аваковим поставлено крапку. Тим більше відрив між конкурентами становив менш як один відсоток. Збирається оскаржувати у судах результати виборів в Одесі «Фронт змін». Як відомо, у столиці Причорномор’я, за даними міськвиборчкому, регіонал Олексій Костусєв взяв реванш у міського голови Едуарда Гурвіца за поразку в далекому 1994 році.
Водночас результати місцевих перегонів засвідчили: громадяни розчаровані нинішньою політичною елітою і чекають на нових політиків, нові обличчя. Зокрема, про це говорить успіх «Свободи» у західноукраїнських областях. А ще — донедавна маловідомої партії «Совість України». Її представники перемогли у кількох обласних центрах, пройшли до обласних і районних рад. Це може бути тривожний сигнал для правлячої коаліції. Особливо на тлі наростаючих протестів дрібних підприємців. Проект нового Податкового кодексу об’єднав країну в їхньому образі краще від будь-яких політиків.
Недаремно дехто з представників «молодої опозиції», враховуючи, що у країні почала діяти Конституція 1996 року, починає вимагати парламентських виборів у березні наступного року. І якщо глава держави Віктор Янукович піддасться на пропозиції деяких юристів зі свого оточення і піде на такий крок, то результати парламентської кампанії можуть стати для регіоналів не холодним, а крижаним душем. Недаремно уряд, зокрема, віце-прем’єр з питань економічної реформи Сергій Тігіпко, починає заспокоювати громадян тим, що пенсійна реформа найближчим часом не буде проводитися. Мовляв, знайшли інші шляхи для подолання дефіциту Пенсійного фонду.