Кордон має бути закритим для порушників і гостинним для громадян, які перетинають його легально. Такі підходи покладено в основу Концепції інтегрованого управління кордонами, яку вчора презентувало керівництво Державної прикордонної служби України.

— Розробкою Концепції Україна підтвердила послідовність своїх кроків у сфері забезпечення прикордонної безпеки відповідно до європейських стандартів, — наголосив голова ДПСУ генерал армії України Микола Литвин. — Появу такого документа передбачав затверджений урядом у травні цього року План першочергових заходів щодо інтеграції України до ЄС.

Протягом останніх років «зелені кашкети» послідовно рухалися шляхом реформування та технічного переоснащення своєї служби. За словами Миколи Литвина, інноваційні заходи торкнулися всіх складових системи охорони кордону. Працюючи над інженерним облаштуванням державних рубежів і технічним «переозброєнням», відомство переходило на професійні засади комплектування кадрів і першим серед українських силовиків відмовилося від солдат строкової служби. Посилення кадрової і технічної бази дозволило ДПСУ створити сучасну систему управління ризиками.

Нині головне завдання — знайти баланс між зміцненням безпеки та покращенням прикордонного сервісу. На цю мету згідно з новою концепцією повинні скоординовано працювати всі компетентні державні органи — ДПСУ, МЗС, митники та правоохоронці.

— Реалізація концепції дасть змогу забезпечити виконання зобов’язань України в рамках безвізового діалогу з ЄС, забезпечити належний рівень безпеки державного кордону та ефективну співпрацю у протидії транскордонній і транснаціональній організованій злочинності, — запевнив Микола Литвин.

Документ передбачає удосконалення системи пропуску осіб, транспортних засобів і товарів через державний рубіж. Поліпшать прикордонний сервіс за рахунок дотримання принципу вибірковості під час перевірок у пунктах пропуску та спрощення митних процедур після запровадження електронного декларування товарів. Такі підходи сприятимуть розвитку міжнародної торгівлі та розширенню транзитних можливостей держави.

На шляху нелегальної міграції «зелені кашкети» обіцяють створити надійні бар’єри. Зокрема, концепція передбачає створення сучасної чотирирівневої системи контролю за в’їздом та перебуванням іноземців у країні.

Схвалена урядом 27 жовтня цього року Концепція інтегрованого управління кордонами є важливим пунктом на шляху отримання Україною безвізового режиму з ЄС і практичним кроком до прийняття відповідної «дорожньої карти», наголосив Микола Литвин. Крім українських фахівців, у підготовці документа брали участь представники Місії ЄС із прикордонної допомоги Україні й Молдові (EUBAM), Міжнародної організації з міграції, Федеральної поліції Німеччини та польської Прикордонної варти.

Присутній на презентації глава представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра пообіцяв прикордонникам підтримку з боку Євросоюзу. Насамперед — у втіленні проектів, спрямованих на зміцнення керування кордонами та демаркацію державних рубежів. За його словами, нова Концепція інтегрованого управління кордонами дозволить Україні вповні реалізувати свій потенціал у рамках програми Східного партнерства. Цього року, за словами глави дипмісії, з європейської скарбниці на цю мету виділять 66 млн. євро.

На знімку: голова ДПСУ Микола Литвин (праворуч) та голова Представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра під час презентації Концепції інтегрованого управління кордонами.