Ранкове засідання 5 листопада
 
Учора Верховна Рада не змогла провести годину запитань до уряду. За словами глави парламенту Володимира Литвина, це сталося через те, що від опозиції не надійшло жодної пропозиції з приводу того, якого саме міністра запросити для доповіді. Тож засідання розпочалося з оголошення депутатських запитів.
Обговорюючи порядок денний, представники меншості звернули увагу на те, що серед інших вкрай важливе — кадрове питання. Воно вирішує проблему перебування на посадах депутатів-сумісників і у вчорашньому переліку законопроектів значилося останнім. До слова, перед ним у плані стояв не менш резонансний проект закону — про доступ до публічної інформації. Однак на цьому документі парламентарії увагу не зосереджували. Натомість кадрове питання вимагали розглядати першим. Така пропозиція не знайшла підтримки в залі.
Глава парламенту, як це і відображено в порядку денному, поставив на розгляд зміни до закону про державні нагороди. Ними встановлюється звання «Почесний дипломат». Обговорення цього, на перший погляд, простого питання розтягнулося більш як на півгодини. До того ж виступи були здебільшого критичні. Говорилося, приміром, про те, що система державних відзнак повністю себе дискредитувала. Мовляв, такого звання, як почесний працівник у тій чи іншій галузі, немає у жодній іншій країні. А відтак депутатам видається несправедливою ситуація, в якій наш заслужений дипломат під час офіційної зустрічі матиме справу із дипломатом незаслуженим, але не менш від того шанованим. У сесійній залі лунали навіть пропозиції взагалі скасувати таке звання. Їх, зокрема, озвучували народні депутати Володимир Яворівський та Тарас Чорновіл. Щоправда, припустити, ніби парламентарії підтримають подібний законопроект, — важко, наголошували промовці. Однак і за впровадження звання заслуженого дипломата народні депутати дали лише 19 голосів, таким чином відхиливши цей документ.
Подібна доля спіткала і проект змін до закону про вибори, які унеможливлюють фальсифікації. Головний аргумент більшості — вибори відбулися, документ не на часі. Мовляв, краще подбати про Виборчий кодекс, у якому можна відобразити всі раціональні пропозиції. Представники меншості акцентували увагу на тому, що змінювати виборче законодавство доцільно саме після того, як народне волевиявлення відбулося, а не напередодні. Так, народний депутат Ольга Боднар наголошувала, що запропонований законопроект дає інструменти, за якими неможливо було б сфальсифікувати виборчі списки, голосувати вдома людям, які спокійно можуть дістатися дільниці, тощо. Цікаво, що автор законопроекту Сергій Подгорний просив зняти у п’ятницю цей документ із розгляду, бо не міг сам його представити, адже перебував на засіданні ПАЧЕС у Трабзоні. Однак депутати це прохання не підтримали. І законопроект відхилили, віддавши за нього лише 83 голоси.
Наступним в порядку денному народних обранців стояло медичне питання. Раїса Сорочинська-Кириленко розкрила проблему, пов’язану з виготовленням антиретикулярної цитотоксичної сироватки. Свого часу її винайшли саме в Україні. Нині чи не весь світ використовує цей препарат для підвищення імунітету після операцій, у онкохворих, тих, хто страждає від СНІД... Наша ж країна нині виготовляти сироватку не може (це потребує використання людських тканин, зокрема, матеріалу кісткового мозку, селезінки тощо) через заборону, яку містить закон про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини. Для виготовлення сироватки застосовується непряма трансплантація, наголосила народний депутат. Тож, на її думку, чинне законодавство потребує певної корекції. Її підтримала й представниця профільного комітету Лілія Григорович. Однак у залі за цей документ набралося трохи більше ста голосів. Натомість майже 300 народних депутатів підтримали пропозицію повернути законопроект на повторне, друге, читання. Подібна картина і з проектом змін, які стосуються запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на майнові права громадян та захисту вкладів.
Перед тим, як перейти до розділу «Різне», перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк озвучив заяву голови Комітету з питань свободи слова Андрія Шевченка про те, щоб перенести розгляд закону про доступ до публічної інформації на наступний пленарний тиждень. Та, в будь-якому випадку, вчора його розглянути не встигли б.
Уранці народні депутати привітали із 65-річчям свого колегу В’ячеслава Коваля.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.