У Переписі та сусідніх Деревинах цього року пішли на пенсію відповідно три та п’ять вчителів від 46 до 55 років. Педагогічні колективи втратили професіоналів з багаторічним досвідом роботи.

Директор Переписької ЗОШ І—ІІІ ступенів Тетяна Лещенко з болем каже про рішення колег, які, вважає, зробили вимушений крок.

— Уже два роки стоїть питання про закриття освітнього закладу (школу відвідують 35 учнів). Ці розмови, звісно, не надихають на роботу.

Тут майже в усіх класах по три-чотири учні, відповідно вчителям удвічі зменшена кількість оплачуваних годин. Наприклад, у 5 класі уроки трудового навчання, фізкультури мають проводитись раз на два тижні, музичне, образотворче мистецтво — раз на місяць. Де взяти по 18 годин для повних ставок? Тільки за рахунок скорочення штату.

— Програму «Шкільний автобус» у нас називають «смерть села», — каже вчителька молодших класів Надія Третяк. — Як закриють заклад, куди нам з чоловіком іти? У Хоробичі? Туди ні учителі, ні учні не зможуть добратися в сніжну зиму.

У Деревинах головною причиною відставки педагогів за вислугою років стали заяви урядовців про підвищення пенсійного віку, ліквідацію пільг.

Парадокс, але вчитель математики Михайло Ященко, який у 55 років вийшов на пенсію, від того виграв.

— Мені нарахували пенсію в 1200 гривень, даватимуть щомісяця безкоштовно 346 кубометрів газу, 75 кіловат-годин електроенергії, — зазначає він.

А тим часом працюючі таких пільг не мають.

У місцевій ЗОШ, де 42 учні, сьогодні бракує вчителів. Добре, що приїхала молода вчителька та погодилася попрацювати ветеран Катерина Гордовенко, яка має невеличку пенсію за віком.

— Ну, це справедливо? — обурюється вона. — Я з 41-річним стажем отримую стільки само, як техпрацівник.

Тепер у Деревинах, як і в Переписі, збільшилося годинне навантаження. Але до пенсії за віком в обох школах допрацьовують ще кілька педагогів...

Городнянський район

Чернігівської області.

На знімку: пенсіонери Іван Григорович та Надія Ростиславівна Батюти з Перепису тепер вестимуть власне господарство.

Фото автора.