Середина жовтня для десятикласників стала Першовереснем. В область завезли підручники. Щоправда, аж ніяк не всі. Діти отримають книжки з історії, світової літератури, алгебри. Інші — напередодні Нового року. Кажуть, їх скрупульозно ділитимуть. Як же навчаються учні без книжок?!
— А мені вони не потрібні! З першого класу тягав важкого ранця, хоч тепер відпочину. «Предки» на копіювання гроші дають (Артур О.)
— У нашій родині троє десятикласників, бо ми — трійня! Змалку дружимо з комп’ютером, потрібну інформацію і підручники скачуємо з Інтернету. Нам і в бібліотеку ходити не треба (Віра П.)
— Навчаюсь у сільській школі. У класі — шестеро. З математики та української літератури маємо два підручники на всіх. З іноземної вчитель на кожен урок роздруковує потрібний матеріал (Сергій Л.)
— А для чого це вам знати? Скажу правду, а на мене ще наїдуть (Віктор С.)
— Більшість учнів просили їхніх прізвищ не називати. Ще не знати, мовляв, як їхню думку оцінять.
— Ажіотажу, якого ми очікували, не сталося, — зазначає керівник науково-методичного центру міського управління освіти та науки Валентина Слободян. — Багато учнів ходять на заняття з ноутбуком, ще більше мають вдома Інтернет. Проте ми побоювались, що у вересні, коли на сайт міністерства зайдуть всі десятикласники, наші діти опиняться в непростій ситуації. (На початку вересня скачати підручники з сайту було справді дуже проблематично. — Авт.) Тому ще влітку записали 200 дисків з текстами підручників і передали їх в усі шкільні бібліотеки. У кожному закладі можна знайти й віддрукований на принтері примірник. Їх отримали ті, хто не має комп’ютерів, і вчителі-предметники. Отож навчальний процес проходив нормально. Та шокує інше. Сьогодні на базарі продаються книжки з виконаними домашніми завданнями з усіх предметів. Здається, харківське видавництво їх продукує. Книжка з доданим диском коштує 55 гривень. То навіщо голови ламати?! Навіщо взагалі школа, вчитель?!
У місті, звісно, забезпеченість персональними комп’ютерами та доступ до Інтернету на кілька порядків вища, ніж у селі. То що робити дітям глибинки?
Роздрукування однієї сторінки тексту коштує 30 копійок. Хмельниччина не ввійшла до списку пілотних областей, де Міносвіти проводить експеримент щодо повного переходу на електронні підручники. Але область готується.
Утім, освітян не підтримують медики. У міській дитячій лікарні проблему обговорили на виробничій нараді.
Тетяна Очеретенко, головний лікар, вважає, що від важких портфелів та малорухливості діти мають захворювання хребта. Адже сидять не тільки в школі, а й дома. Перед телевізором, комп’ютером.
Лариса Калюжна, окуліст, підтримує керівника: «Окрім хвороб опорно-рухового апарату, сучасні школярі масово втрачають зір. Під час останнього профогляду ми виявили дві тисячі учнів із порушеннями зору, а ще два роки тому їх було 1500. Деякі батьки навіть дошкільнятам купують ПК. З яким зором дійдуть вони до десятого класу?».
Кам’янець-Подільський.