Виступ заступника Голови Верховної Ради України М. В. Томенка на відкритті 15-го засідання Комітету з парламентського співробітництва «Україна—ЄС»
Шановні народні депутати України,
шановні депутати Європейського парламенту,
пані та панове!
Щиро вітаю членів обох делегацій Комітету з парламентського співробітництва, який є головним інструментом парламентського діалогу між Україною та ЄС.
Переконаний, що Комітет проведе серйозну дискусію з представниками уряду і Верховної Ради України та прийме ґрунтовний заключний документ, який віддзеркалить найамбітніші цілі порядку денного відносин Україна — ЄС та основні очікування України від саміту 22 листопада ц. р.
Ми цінуємо підтримку Європейського парламенту в ключових питаннях відносин з ЄС. Сьогодні є очевидним той факт, що вищий законодавчий орган Євросоюзу має найбільш зважений погляд на перспективи поглиблення інтеграційних процесів між Україною та ЄС.
Ми вітаємо активне залучення Європарламенту до спостереження на виборах. Українська влада, як відомо, прийняла рішення про запрошення міжнародних спостерігачів, незважаючи на відсутність відповідних зобов’язань.
І я переконаний, що спостерігачі, які працювали на наших виборах, можуть дати об’єктивну, реальну оцінку того, що відбувалося на виборах, оскільки цілком очевидно, що якщо загальна лінія зміни виборчого законодавства буде йти в напрямку до змішаної системи, то нас чекають парламентські вибори на змішаній системі. І для мене не лише як заступника Голови Верховної Ради України, а й як для представника опозиції надзвичайно важливо, щоб оцінка міжнародних спостерігачів не була поверхневою і кабінетною, а була реальною і такою, яка би допомогла українській владі підказати, що організація виборів і виборчий процес є ключовою ознакою демократичності чи недемократичності влади.
І я хотів би, щоб завдяки цій оцінці наступні парламентські вибори відбувалися на стандартах демократії, а не на тих стандартах, на яких відбувалися місцеві вибори.
Україна та ЄС перебувають сьогодні на важливому етапі розвитку двосторонніх відносин, зокрема, це відображається в інтенсивному пошуку взаємоприйнятних шляхів для зміцнення співробітництва шляхом укладення Угоди про асоціацію.
Угода дає можливість перевести відносини Україна — ЄС від формату партнерства та співробітництва до поглибленої філософії, яка ґрунтуватиметься на засадах політичної асоціації та економічної інтеграції.
Невід’ємною частиною угоди є положення про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Ми прагнемо забезпечити взаємовигідні умови функціонування зони вільної торгівлі як для європейського бізнесу, так і для українського виробника. Ми підійшли до того моменту, коли сторони мають знайти оптимальні компромісні рішення та забезпечити позитивну динаміку в переговорах щодо створення зони вільної торгівлі.
Надзвичайно важливе значення має питання прогресу в безвізовому діалозі Україна — ЄС, адже досягнення у цій сфері є найбільш відчутними для українських громадян.
Європейський парламент послідовно підтримує прагнення України стосовно візової лібералізації, що було відображено як у рішеннях Комітету з парламентського співробітництва, так і в резолюціях Європарламенту.
Водночас формальне схвалення цього документа не відповідає сучасним реаліям у візовому діалозі з ЄС. Саме тому ми прагнемо покласти цей документ в основу майбутніх рекомендацій Верховної Ради України. В свою чергу, сподіваємось на відповідний крок з боку Європейського парламенту.
Найбільш актуальним питанням для України у цій сфері є схвалення Плану дій з запровадження безвізового режиму з ЄС. Ми очікуємо на надання Україні цього документа на черговому саміті «Україна—ЄС», і вважаємо, що позитивне рішення Ради міністрів ЄС від 25 жовтня ц. р. дає належні підстави для досягнення цієї мети.
Через кілька тижнів відбудеться черговий саміт «Україна—ЄС». Напередодні цього головного заходу двостороннього політичного спілкування увага до відносин між Україною та ЄС значно підвищиться. І це природно, адже обидві сторони підведуть підсумки основних досягнень співпраці за 2010 рік. З другого боку, на наше глибоке переконання, саміт повинен відкрити нову сторінку в наших відносинах, якою може стати План дій із запровадження безвізового режиму.
Дякую за увагу.