Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконних дій членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 28 січня 2010 року. По-перше, це засідання відбувалося попри заборону суду. По-друге, на ньому навіть не було кворуму, однак, рішення члени Нацради все-таки ухвалили. На цьому наголосила голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування законності прийняття рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення стосовно проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення з використанням відповідних частот у 2005—2010 роках Інна Богословська (на знімку праворуч).

Водночас І. Богословська вважає, що покарання за цей злочин має бути «умовним», без позбавлення волі. «Нехай це буде умовна міра покарання, але не пов’язана з позбавленням волі, яка свідчитиме: за правопорушенням йтиме відповідальність», — сказала вона. До того ж пообіцяла, що ТСК уважно стежитиме за перебігом слідства.
Крім того, депутат повідомила, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування розмов власників компанії ТВі. За її словами, у США суд розглядає справу про незаконне відчуження половини акцій канала ТВі. «Одна зі сторін як докази надала роздруківки приватної розмови, що здійснювалася в Україні. Це, безперечно, викликало наше бажання з’ясувати, що це таке, що, навіть не соромлячись, на території іноземної держави демонструють документи, отримані незаконним шляхом», — наголосила депутат. Нині тривають технічні експертизи. Після цього буде встановлено джерела зняття інформації, апаратура, на якій це робилося. «Для нас це вкрай важливо, бо необхідно поставити крапку у спорах по ТВі. Це комерційна суперечка чи утиски свободи слова», — додала І. Богословська.
Раніше комісія вже оприлюднювала свою думку, яка, до речі, підтверджена судами і прокуратурою, що суперечка навколо ТВі має суто комерційний характер. Це, за словами І. Богословської, легко довести хоча б з огляду на те, що до незаконного отримання ліцензії компанія ТВі умовно на ринку могла коштувати 20 мільйонів доларів. Нині її вартість може становити 200 мільйонів доларів.
У свою чергу, компанія ТВі написала листа до ТСК, в якому вказала факти порушення закону під час видачі ліцензій іншим каналам. Комісія вивчатиме й ці факти і вже запросила відповідні документи.
І. Богословська переконана: завдання комісії — без акценту на конкретні прізвища проаналізувати роботу Нацради загалом. Якщо необхідно, запропонувати зміни до законодавства. Але головне — це зняти будь-які інсинуації навколо діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.
Вл. інф.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.