Голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік зберігає олімпійський спокій, все йде по графіку, хоча після першого читання до законопроекту Податкового кодексу надійшло, за його словами, близько 4,5 тисячі поправок. На момент засідання комітету робоча група під головуванням Катерини Ващук підготувала до внесення на розгляд депутатського корпусу 12 розділів. Тож, за прикидками Віталія Хомутинніка, на середу наступного тижня у стадії готовності буде й решта. А поки що він доповів коротко про узгоджені позиції першої частини урядового доробку.
Про акцизний податок. Уточнена податкова база і порядок індексації збору. Присутній на засіданні народний депутат Дмитро Сандлер намагається переконати членів комітету у потребі встановити пільгову ставку на бензин, який використовується для виробництва етилену, йому радять узгодити це питання з урядом, бо цілком очевидно, що за цим стоять втрати бюджетних доходів.
Про транспортний податок. На думку Віталія Хомутинніка, філософія зберігається. Збір одноразовий. Податкова база розширюється, у тім числі за рахунок скорочення пільг і оподаткування авто, які, на думку робочої групи, можна вважати розкішними. Податок на яхти та літаки планується запровадити з наступного року. Зауваження представника з Асоціації міст України буцімто скасування транспортного податку позбавляє місцеві бюджети неабиякої статті доходів (ремонтувати дороги не буде за що!) не знаходить відгуку: втрати компенсує підвищений істотно акциз на пальне.
Про екологічний податок. Підняті вдвічі ставки податку пропонується розкласти на три роки — ставки податку зростатимуть щороку на 25 відсотків, але його платитимуть усі — і суб’єкти господарювання, і бюджетні установи. Це, зокрема, обумовлено ще й тим, що промисловість має обмежену кількість екологічних проектів, які потребують нагального фінансування.
Про рентну плату на видобуток нафти, газу і газового конденсату. Ставки рентної плати пропонується підвищувати на рівень інфляції. Регламентовано порядок розрахунків і сплати рентної плати, посилюється відповідальність платників. Спроба народного депутата Ксенії Ляпіної доповнити відповідний розділ положенням про податкові преференції для видобутку енергоносіїв понад завдання наражається на спротив членів комітету, попри те, що, за її словами, енергетики це привітали.
Про місцеві податки і збори. Запроваджується новий податок на нерухомість, але не з 2011, а з 2012 року, оскільки потрібен час на створення єдиного реєстру нерухомості. Неоподаткована податком площа зростає зі 100 до 120 квадратних метрів на квартири і з 200 до 250—300 квадратних метрів на приватні будинки. Спонтанна дискусія між керівником робочої групи Катериною Ващук та першим заступником міністра фінансів Вадимом Копиловим свідчить, що до узгодження всіх процедурних та регулятивних моментів ще справа не дійшла. Сперечаються про те, що вважати базою оподаткування — загальну площу об’єкта нерухомості чи житлову. Чи є басейн розкішшю і чи не видаватиме селянин хлів за житлову площу. Зрештою, до схвалення в остаточній редакції комітет пропонує вважати загальну площу об’єкта нерухомості. Ставки податку встановлюють сільські, селищні та міські ради: для квартир, площа яких не перевищує 300 квадратних метрів, — не вище 1 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати; для квартир з площею понад 300 квадратних метрів та для будинків загальною площею понад 500 квадратних метрів ставка податку становить 2,7 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати.
Про податок на депозити. Хтось із присутніх на засіданні чиновників переконує, що уряд не проти того, щоб відтермінувати запровадження цього податку на 2015 рік. Логічно.
Про найбільш «гарячі» розділи, які стосуються спеціальних режимів оподаткування, мова попереду. Усі знають, що представники малого та середнього бізнесу на 4 листопада призначили чергові акції протестів, погрожуючи зробити «графік Хомутинніка» гнучким і не таким стислим. Бо урядовий розрахунок схвалити держбюджет-2011 на основі Податкового кодексу, доопрацьованого за цим графіком, обіцяє дивовижно великий клопіт бухгалтерам і платникам податків.