Ранкове засідання 4 листопада
Учора Верховна Рада 292 голосами надала згоду на призначення Віктора Пшонки на посаду Генерального прокурора України. Представляти претендента на цю посаду до парламенту прибув Президент Віктор Янукович, котрий зазначив, що згідно з законом термін повноважень Олександра Медведька на посаді Генпрокурора закінчився, тому він вносить пропозицію про призначення на цю посаду Віктора Пшонки.
Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник зазначив, що члени комітету під час розгляду подання Президента уважно вивчили матеріали та інформацію, яка характеризує особу кандидата на посаду Генпрокурора. Та більшістю голосів рекомендували Верховній Раді погодитися з пропозицією глави держави.
Сам В. Пшонка, подякувавши Президенту за внесення його кандидатури, зазначив, що «розцінює цей крок керівництва держави, як позитивну оцінку роботи всього одинадцятитисячного колективу прокуратури». За його словами, ця його впевненість базована ще й на тому, що останнім часом у країні порівняно з сусідніми Росією та Білоруссю в 1,5—2 рази зменшилася кількість злочинів, у 1,5 разу зменшилася кількість справ, повернутих судами до прокуратури на додаткове розслідування, та ін. Щоб не втратити цю динаміку, В. Пшонка вважає за необхідне «зберегти за прокуратурою право розглядати будь-які кримінальні справи». Підтримавши тезу Президента про необхідність гартованою крицею випікати корупцію, він повідомив, що до суду вже передано 9 тисяч справ про корупційні злочини та 8 тисяч справ про хабарництво, лише цього року прокурорами упереджено незаконну приватизацію 20 гектарів землі. Разом з тим, новий Генпрокурор вважає, що одними лише репресивними заходами корупцію не подолати, а тому прокуратура очікує на якнайшвидше введення в дію антикорупційних законів. «У разі призначення мене на посаду Генпрокурора вживатиму всіх заходів для забезпечення законності, верховенства права і рівності всіх перед законом», — пообіцяв В. Пшонка. Головне, щоб тепер, уже Генпрокурор, не забув цієї своєї кандидатської обіцянки.
Далі В. Пшонка, відповідаючи на запитання народного депутата Валерія Бевза (КПУ) стосовно оцінки дотримання виборчого законодавства на Луганщині, зазначив, що в середу там було порушено кримінальну справу і представники прокуратури розпочали розслідування. Крім того, за його словами, загалом, за період виборчої кампанії до органів прокуратури надійшло 1132 звернення, а безпосередньо в день голосування — 126 скарг, внаслідок чого вже порушено дев’ять кримінальних справ.
Відповідаючи на запитання Ярослава Кендзьора («НУ—НС») стосовно перспективи розкриття справи про вбивство В’ячеслава Чорновола, В. Пшонка поінформував, що нині ця справа розслідується та що вже отримано дозвіл Тараса Чорновола на ексгумацію тіла його батька. «Результати цієї експертизи буде покладено в основу розслідування справи», — пообіцяв В. Пшонка. Андрій Кожем’якін (БЮТ) запитав, доки в ізоляторах сидітимуть невинні люди у так званій справі «РосУкрЕнерго» Макаренко, Діденко, Шепітько. На це новий Генпрокурор повідомив, що розслідування цієї кримінальної справи завершено й адвокати вже ознайомлюються з її матеріалами, тож нині саме від адвокатів залежить, коли цю справу буде передано до суду, який і скаже останнє слово.
Під час обговорення Іван Вернидубов (Партія регіонів) наголосив, що В. Пшонка має авторитет як в органах прокуратури, так і в судовій системі, що дуже важливо в умовах реформування правоохоронної системи. Валерій Бевз (КПУ) звернув увагу, що сьогодні органам прокуратури потрібно «навести порядок у власному домі». Він висловив думку, що В. Пшонці вдасться впоратися з цим завданням. З тезою про необхідність наведення ладу в органах прокуратури погодився і Юрій Кармазін («НУ—НС»), який, окрім того, закликав В. Пшонку «якнайшвидше дати відповіді суспільству про вбивство Чорновола і Гонгадзе та про порушення виборчого законодавства в Енергодарі, Харкові, Одесі...».
Валерій Баранов (Блок Литвина) закликав нового Генпрокурора боротися з «дрімучою корупцією» та пов’язаним з цим розкраданням бюджетних коштів і землі. Андрій Шкіль (БЮТ) зазначив, що фракція не братиме участі в голосуванні, оскільки обрання Генпрокурора — це справа влади. Разом з тим, він сподівається, що надалі прокуратура не нехтуватиме зверненнями народних депутатів від опозиції, як це мало місце досі. Натомість ще один бютівець, Сергій Міщенко, заявив, що для нього «прокуратура — це рідна оселя», а тому йому не все одно, хто господарюватиме в цій оселі. Відтак він висловив свою підтримку кандидату і припустив, що незабаром в органах прокуратури В. Пшонку називатимуть «наш батько». Після цього відбулося результативне голосування.
Також учора Верховна Рада ратифікувала договір між Україною та Європейським інвестиційним банком про співробітництво та діяльність постійного представництва ЄІБ в Україні, ухвалила в цілому низку законів: «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» (щодо будівництва житла для військовослужбовців та членів їх сімей); про внесення змін до статті 43 Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (стосовно підприємств, які у своїй діяльності використовують ядерну енергію); про повернення у державну власність цілісного майнового комплексу товариства з обмеженою відповідальністю «Херсонський машинобудівний завод».
На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Віктора Шемчука.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.