У Києві розпочалося 15-те засіданні Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом. Учора його учасники (представники українського та Європарламенту) працювали в приміщенні Верховної Ради. А сьогодні, щоб ознайомитися із тонкощами вітчизняної регіональної політики, учасники зібрання вирушили до Одеси. Втім, червоною ниткою засідань і в Києві, і в приморському місті проходить одна тема — наші європерспективи. Надто актуальною вона видається у світлі наближення саміту «Україна—ЄС», призначе-ного на 22 листопада в Брюсселі.
Нагадаємо, це зібрання преса давно вже охрестила доленосним для нашої країни, оскільки на ньому планують продовжити переговори з приводу укладення угоди про асоціацію, яка включає в себе положення про створення зони вільної торгівлі з ЄС. З огляду на це, засідання Комітету з парламентського співробітництва можна назвати такою собі генеральною репетицією перед цим заходом.
Згідно із порядком денним засідання, відкривати його мав Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Однак керівник парламенту саме в цей час не міг покинути сесійну залу — там ішли дебати про призначення нового Генерального прокурора за присутності Президента. Відтак із вступним словом виступив заступник Голови ВР Микола Томенко. З цього й розпочалася робота засідання.
«Ви можете розраховувати на дуже відверту дискусію», — наголосив голова делегації Європарламенту в комітеті співпраці «Україна—ЄС» Павел Коваль. Він відзначив, що українська дипломатія протягом останнього часу була дуже активною, а інформація про все, що відбувається в країні, надходила в повному обсязі. Пан Коваль подякував і представникам влади, й опозиції за те, що вони охоче йдуть на діалог. «Україна надзвичайно важлива для Європейського Союзу», — наголосив політик. Водночас він закликав звертати особливу увагу не на політичні моменти, а на реальні питання, які стосуються, приміром, проблем регіональних, соціальних, освітянських тощо.
Віце-прем’єр міністр Сергій Тігіпко зі свого боку також підкреслив важливість ЄС для нашої країни і в політичному, і в економічному сенсі. На підтвердження цього він назвав такі цифри: 80 відсотків інвестицій, які надійшли в Україну, — з ЄС, більш як 30 відсотків зовнішньої торгівлі також припадає на Європу. Тож, на його думку, наша співпраця має перейти в площину конкретних дій. «Чим більше конкретики, тим краще, — сказав він, — бо гарні розмови, врешті-решт, нічим не закінчуються, якщо вони не підкріплені конкретними рішеннями».
До чітких дій, на думку урядовця, можна зарахувати угоду про асоціацію, яка дає конкретні рекомендації — що варто зробити, аби адаптувати наше законодавство для створення зони вільної торгівлі. С. Тігіпко наголосив, що протягом піврічної роботи уряд, в якому він працює, разом із Верховною Радою ухвалив цілу низку рішень, «про які розмовляли роками». А саме: закон про держзакупівлі, доповнення до закону про Нацбанк, про захист персональних даних, ратифікація запобігання торгівлі людьми. «Ми досягли значного, я вважаю, прогресу у вирішенні наших енергетичних питань», — сказав С. Тігіпко. Відтак, за його словами, уже сьогодні робляться конкретні кроки на шляху до ЄС.
«Кабінет Міністрів має абсолютно чіткі погляди на те, що робити далі», — підкреслив С. Тігіпко. Однак, звернув він увагу, було б добре, якби такий конкретний план дій існував і з приводу того, що стосується запровадження безвізового режиму із ЄС, адже нині є «нормальна співпраця» між урядом і Верховною Радою. На думку віце-прем’єра, це дає підстави для оптимістичних прогнозів.
Депутат Європейського парламенту (Республіка Польща) Павел Коваль, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.