Крім того, готується до підписання між нашими країнами угода про стратегічну раду високого рівня
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у середу під час візиту до Турецької Республіки зустрівся з Головою Великих Національних Зборів Туреччини Мехметом Алі Шахіном. Під час зустрічі, як повідомила прес-служба українського парламенту, обговорювалися стан та перспективи українсько-турецьких відносин.
За словами М. А. Шахіна, для розвитку співпраці між нашими країнами має велике значення той факт, що в Україні досягнуто політичної стабільності і сформовано новий уряд. «Наші парламенти матимуть велику роботу для законодавчої підтримки українсько-турецьких взаємин», — зазначив він.
У свою чергу, В. Литвин зауважив, що «ми робимо все, щоб Україна була стабільною, передбачуваною і такою, яку б розумів світ та її сусіди».
Голова Великих Національних Зборів висловив сподівання щодо офіційного візиту В. Литвина, який заплановано на початок наступного року. На його думку, візит надасть нового імпульсу розвитку як відносинам між нашими країнами в цілому, так і їх парламентському виміру. М. А. Шахін також привітав В. Литвина з набуттям Україною головування у ПАЧЕС та висловив переконання, що цей період буде дуже плідним для цієї організації.
Голова Верховної Ради, у свою чергу, наголосив, що завдяки зусиллям його турецького колеги забезпечено «динаміку в діяльності такої поважної структури, як ПАЧЕС». Він високо оцінив рівень українсько-турецьких взаємин, зауваживши при цьому про великий нереалізований потенціал двосторонніх відносин. В. Литвин висловив сподівання, що візит Прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана, котрий, як очікується, відвідає Україну наприкінці цього року, значною мірою сприятиме наповненню нашого стратегічного партнерства реальним змістом. «І парламенти мають сказати в цьому своє вагоме слово», — додав він. В. Литвин також заявив, що розраховує на активізацію співпраці між парламентами наших країн не тільки на рівні груп дружби, а й на рівні комітетів і фракцій.
Голова Верховної Ради наголосив, що Україна і Туреччина, маючи порозуміння на політичному рівні, зможуть ще тісніше співпрацювати в економічній, гуманітарній та інших сферах.
М. Алі Шахін звернув увагу на те, що 2008 року товарообіг між нашими країнами досяг рекордного показника — 8,2 млрд. дол., але на економічну співпрацю негативно вплинула криза. «Ми маємо за рахунок інтенсифікації двостороннього співробітництва повернутися до цих цифр та перевищити їх», — вважає він.
В. Литвин погодився з реальністю цих намірів, підкресливши, що особливо ефективною має бути співпраця у сфері високих технологій та наукоємного виробництва. «Це потребує поєднання наших зусиль», — сказав він.
Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, Голова Верховної Ради зауважив, що Україна має намір ініціювати проведення у рамках Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва низку заходів для активізації міжнаціонального і міжкультурного діалогу.
В. Литвин також зазначив, що Причорномор’я має «величезну історію і величезні можливості, й, можливо, через це несе у собі й величезний конфліктогенний потенціал». Тому, на думку глави парламенту, потрібно також докладати зусиль і вживати заходів до врегулювання як «заморожених», так і потенційних конфліктів, якими насичений цей регіон».
Серед ключових проблем Причорномор’я, які потребують розв’язання, Голова Верховної Ради назвав проблеми енергетики, транспортних коридорів, пошук шляхів подолання наслідків фінансової та економічної кризи. При цьому В. Литвин зазначив, що парламенти мають «підштовхувати» уряди до вирішення цих питань.
Голова Верховної Ради також повідомив, що під час візиту до України Прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана планується підписати угоду про стратегічну раду високого рівня. Ця рада, сказав він, «забезпечуватиме стратегічне партнерство на рівні прийняття відповідного законодавства в економічній сфері», що, за словами В. Литвина, сприятиме активізації двостороннього співробітництва і досягненню значних результатів.