Голова Держмитслужби України Ігор Калетник представив главі держави новий Митний кодекс України. Отримавши схвалення, колегія відомства прийняла концепцію реформування. Відтак відомство чекає скорочення — на одну область одна митниця. 

Керівники на місцях матимуть широкі повноваження; на митне оформлення будь-якого товару відводиться до двох годин; скасовують «кріпосне право» для бізнесу (коли підприємства «прив’язані» до місця реєстрації); на 70—80 відсотків скоротять кількість документів для митного оформлення; митне законодавство гармонізується з європейським; надаватиметься режим сприяння сумлінним підприємствам...

Щоб усе це стало реальністю, потрібна нова інфраструктура. На західному кордоні збудують 23 пункти пропуску (12 із них — на Закарпатті) з надсучасним устаткуванням. Це коштуватиме 1,23 млрд. грн. По-новому готуватимуть кадри у відомчій академії. Перша група випускників пішла працювати на КПП «Краковець». Наразі триває підготовка 600 фахівців, які працюватимуть у терміналах аеропортів чотирьох міст України, що прийматимуть гостей Євро-2012.