Нелегітимні вибори нового складу держради республіки, а також муніципальних органів влади організувала Росія в окупованому Криму. Загальна явка становила трохи більш як 46 відсотків, а в окремих регіонах, як, наприклад, у Феодосії, кількох районах Сімферополя, цей відсоток не перевищив навіть 40. І тільки в Євпаторійському та Ленінському районах явка перевалила за 50 відсотків.

Багато кримчан вважають, що дійсність виявилася набагато суворіша за ту ілюзорну казку, намальовану Кремлем та його кримськими клевретами.

— Ми не очікували, що Росія почне такими темпами перетворювати наше життя. Адже багато що, до чого ми звикли за довгі роки, ламається, ламається звичний устрій життя, — каже пенсіонерка Лідія Тихонівна із Сімферополя, — На вибори я не пішла. Там обличчя ті самі, що й були в Партії регіонів, я їм не вірю.

Як і передбачалося, Аксьонов і Константинов, які очолили список «Единой Росси» у Криму, не пропустили до кримського парламенту жодного свого супротивника.

Прогнозовано пройшли три політичні сили: «Единая Россия», яка набирає майже 70 відсотків голосів, на другому місці ЛДПР — майже 9 і КПРФ із 6,5 відсотка.

Незважаючи на те, що Росія не пускає в Крим лідерів кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва і Рефата Чубарова, була виконана установка Меджлісу. Про що свідчить низька явка виборців у сільськогосподарських районах півострова.

Не обійшлося й без патріотичних виборців, які приходили на ділянки й у кабінках розписували бюлетені словами, наприклад: «Путін, поверни Крим на місце», «Слава Україні!».

Про характер виборів як завжди влучно висловився екс-спікер кримського парламенту (1998—2002) Леонід Грач, який прямо заявив, що в політичній системі анексованого Криму зовсім нічого не змінилося.

Кримчани вчергове зрозуміли, що і псевдо-референдум, і псевдо-вибори є не кроком уперед, а вибором минулого.

Михайло РУДЕНКО.

Крим.

* * *

Активність севастопольських виборців на «виборах» 14 вересня була нижча на 10—15 відсотків порівняно з українськими виборами минулих років. Таке визнання на прес-конференції зробив голова севастопольського виборчкому Валерій Медведєв.

За попередніми підрахунками, міські законодавчі збори, а також більшість муніципальних утворень контролюватимуть представники «Единой России»: із 24 міських депутатів тільки один представлятиме ліберальних демократів-жириновців, решта — «единороссы».

Микола МАГДИЧ.

Севастополь.

14 вересня 2014 року. Голосування на одній із виборчих дільниць у Сімферополі на виборах депутатів Держради Криму та представницьких органів муніципальних утворень.

Фото УНІАН.