Житло в Україні може подешевшати на 20 відсотків. Таке суттєве зниження можливе у разі прийняття законопроекту, який зменшить кількість дозвільних процедур у будівництві, вважає Валентина Мандрик, заступниця виконавчого директора Української будівельної асоціації. Більше того, дехто з експертів прогнозує, що «схудне» вартість не лише на нові квадратні метри, а й на вторинному ринку.
Прийняття законопроекту має чимало плюсів, зазначає Валентина Мандрик. Менша кількість дозволів — це нижчий рівень корупції у галузі, залучення іноземних та вітчизняних інвесторів і реанімація будівництва, яке й досі не оговталося після кризи:
— Обкладати кожен крок будівельника ліцензіями неправильно. Натомість потрібно посилити його відповідальність, зобов’язати дотримуватись усіх норм.
Ірина Окаянюк, головний директор об’єднання страховиків «Будівельний страховий пул» погоджується: «З одного боку, в нас заорганізовано процес ліцензування, з другого — забюрократизовано настільки, що за гроші можна отримати потрібні дозволи за день». Натомість, вважає, що ліцензування має бути градуйованим: від простого будівництва до надскладного. «Якщо в селі ти будував хати, то тобі не мають одразу дозволяти зводити висотки у місті. Потрібно, як у комп’ютерній грі, конкретним позитивним результатом доводити профпридатність для виконання робіт щораз вищого рівня». Адже будмайданчик — друге після шахти місце за кількістю нещасних випадків, а ціна можливої помилки будівельника занадто висока.
Тож, реформуючи галузь, потрібно насамперед думати, як зміни вплинуть на результат будівництва, його безпечність для кінцевого споживача, вважає Олександр Луганов, перший заступник голови Ради асоціації «Українське об’єднання проектних організацій». Прибираючи непотрібну бюрократичну тяганину, необхідно обов’язково ставити бар’єр для непрофесіоналів у галузі, яких сьогодні, на жаль, дедалі більшає.
Цікаво, що не всі фахівці вірять у автоматичне здешевлення житла після прийняття законопроекту. «Сьогодні рентабельність у будівництві і так досить висока. Собівартість набагато нижча за цифру, за якою об’єкти виставляються на ринок. І нехай менше коштуватиме ліцензія, та якщо люди куплятимуть за вартістю, скажімо, сьогоднішнього дня, то навряд чи ціна зміниться. Лише ринок відрегулює вартість. Але аж ніяк не кількість дозвільної документації», — сказав в одному з інтерв’ю президент Союзу фахівців з нерухомості в Україні Олександр Рубанов. Адже якщо зараз квадратні метри більшості українців не по кишені, то й 20-відсоткове зниження цін ситуацію не врятує.