Головний висновок, який можна зробити по завершенні перегонів — країні потрібен якісно новий виборчий закон. У цьому переконані директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала та його заступник Олексій Голобуцький.
Вони вважають, що перегони не повинні підлаштовуватись під якусь політичну силу, а правила гри не повинні змінюватися напередодні волевиявлення. Ухвалити такий закон потрібно найближчим часом, адже наступні парламентські вибори можуть відбутися вже у березні 2011 року. Принаймні, така ймовірність існує. Тож правила, за якими обиратиметься парламент, мають бути відомі заздалегідь, а не напередодні старту кампанії.
Загалом місцеві вибори, за словами директора агентства моделювання ситуацій, були своєрідним «міксом» між президентськими та парламентськими, бо жодна політична сила не говорила про проблеми, які справді турбують людей. А найбільше громадян нині непокоїть безробіття, високі ціни на продукти харчування і тарифи житлово-комунальних послуг, місцеві проблеми. «Кампанія відзначилася абстрактністю, принаймні у центральних ЗМІ. Жодна політична сила, зокрема й представлена в парламенті, не говорила про ці проблеми», — зазначив В. Бала.
Помилковою в агентстві вважають і тактику опозиції, котра, за словами В. Бали, за місяць до виборів почала роздмухувати тему фальсифікацій. Це, як мінімум, дало два послання громадянам. По-перше, опозиція не впевнена, що зможе отримати політичний реванш, по-друге, не здатна вирішити проблеми, що їй створює влада. Хоча, за великим рахунком, вважає В. Бала, підґрунтя для їх виникнення створила сама «Батьківщина». Експерт припустив також, що якби на місці ПР була «Батьківщина», то вона поводилася б так само.
Переконані експерти й у тому, що політизація місцевих виборів грає проти самих же партій. І прикладом цього може слугувати Запоріжжя. Де після відставки популярного міського голови Євгена Карташова виконувати його обов’язки було призначено регіонала Володимира Кальцева, який за прогнозами й мав перемогти на виборах. Утім, як свідчать попередні результати волевиявлення, переміг опозиціонер Олександр Сін. Якби не було певних домовленостей, і Карташов не подав у відставку, то мав би реальні шанси на перемогу. Тож приклад Запоріжжя має змусити замислитися увесь політикум, вважає В. Бала. Насторожити партію влади мають і результати волевиявлення в Луганську, де шанси стати новим міським головою має комуніст. Крім того, рейтинг ПР у міській та обласній радах знизився на 15—20 відсотків. «Партія влади має розуміти: якщо не виконуватиме свої обіцянки, не поліпшуватиме добробут людей, то рано чи пізно в неї будуть серйозні проблеми, і на її місце прийде хтось інший, — сказав він і водночас додав: — Якщо говорити, що ці вибори були доленосними, то доленосними вони були для політичних сил, зокрема для Партії регіонів та «Батьківщини».