«У благословенні скрипалевих рук» — таку назву мав регіональний відкритий конкурс-фестиваль, що відбувся у Тернополі. Участь у ньому взяли 29 юних скрипалів із Києва, Львова, Тернополя, Вінниці, Чернігова та інших міст України. Це учні музичних шкіл, студенти училищ та вузів, молоді виконавці обласних філармоній. Ідея проведення такого конкурсу виникла у голови обласної держадміністрації Михайла Цимбалюка під час фестивалю «Лемківська ватра», коли він почув віртуозну гру скрипаля з Івано-Франківщини. А чому не влаштувати такий конкурс для молодих скрипалів, щоб далі розвивати це прекрасне мистецтво? Своїми задумами керівник області поділився із головою наглядової ради групи компаній «Мрія», Героєм України Іваном Гутою і знайшов однодумця.
Разом з Іваном Гутою конкурсом опікувався ще один Герой України — Мирослав Скорик, який очолив журі. За словами Івана Миколайовича, два дні, які він провів у залі обласної філармонії, де відбувався конкурс, були чи не найкращими у його житті. І не дивно: скрипка лунала у його родині ще з дитинства. Юні обдарування показали високий клас, тож можна лише співчувати членам журі, яким треба було визначати переможців. Те, що на конкурсі зібрався сильний склад, підтвердив і професіонал — голова журі, народний артист Мирослав Скорик. Причому, зауважив він, учні музичних шкіл, студенти училищ та вузів виступали практично на рівних. Судили не за віком, а за здібностями. Обдарованих було багато, тому премії довелося ділити. Першу премію — на двох, а другу і третю — на п’ятьох (кожну). «У нас гарна скрипкова школа, — зазначив пан Мирослав. — Про це свідчить хоча б те, що вихідці з України на провідних ролях в оркестрах багатьох країн. На жаль, обдарована молодь виїжджає. Конкурсів скрипалів є немало, проте через недостатню фінансову підтримку з боку держави деякі з них не проводяться по кілька років, інші зникають. Але те, що в Україні є такі меценати як Іван Гута, вселяє надію на відродження скрипкового мистецтва, адже скрипка — то душа народу».
Гран-прі конкурсу здобув аспірант Львівської музичної академії імені М. Лисенка Назарій Пилатюк (на знімку). Йому вручили ключі від новенького автомобіля «Жигулі». Хлопець подякував і... подарував машину вихованцям дитячого будинку «Пресвята родина», який діє при благодійному фонді «Карітас». «Мене завжди мучило, що одні діти мають батьків, а інші — ні, — сказав він. — Роблю це, щоб хоч трохи скрасити їм життя». Інші дванадцять лауреатів отримали грошові премії. Фінансове забезпечення конкурсу взяла на себе група компаній «Мрія». Він мав продовження у благодійному концерті. «Виручені кошти підуть на розвиток дитячого будинку «Пресвята родина», — розповіла заступник голови облдержадміністрації Ольга Гузар. Його взяв під свою опіку Іван Гута. Буде реконструйовано приміщення, що дасть змогу збільшити кількість вихованців. Акумулюють кошти для того, щоб купити і вручити сиротинцю на свято Миколая автобус. Також компанія стовідсотково забезпечить дітей продуктами. «У меню буде все необхідне для їх повноцінного харчування», — запевнив Іван Гута.
У конкурсу скрипалів, що відбувся у Тернополі, — два крила. Талановиті діти показали свою майстерність і одночасно мали змогу допомогти сиротам. У задумах зробити конкурс щорічним. Можливо, наступні відбудуться у замках області.
Фото Ігоря КРОЧАКА.