Прем’єр-міністру України ЯЦЕНЮКУ А. П.

Щодо оренди деяких об’єктів колишнього аеродромно-технічного комплексу «Узин»

Шановний Арсенію Петровичу!

Вважаємо за необхідне інформувати Уряд і особисто Вас про ситуацію, що склалася з оформленням договорів оренди деяких об’єктів колишнього аеродромно-технічного комплексу «Узин».

Як показала перевірка, проведена Робочою групою Комісії під головуванням народного депутата України Леонова Е. В., у координації з Комітетом Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, та розгляд цього питання на засіданні Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації за участю Голови вказаного Комітету Чумака В. В., керівництво Фонду державного майна України, не маючи законних підстав, ігноруючи результати конкурсу оренди зазначених об’єктів, тривалий час (понад 5 років) під надуманими, часто змінюваними приводами ухиляється від оформлення договорів. При цьому не виконуються судові рішення, в тому числі Вищого господарського суду України, ігноруються висновки транспортної прокуратури, подання Міністерства юстиції України, неодноразові звернення нашої Комісії.

Цим поставлено під загрозу реалізацію унікального за масштабами (більше       1 млрд. дол. США) інвестиційного проекту, по суті, першого такого в історії незалежної України, і вже завдано великих збитків інтересам держави.

Йдеться про створення на базі об’єктів колишнього аеродромно-технічного комплексу «Узин» Міжнародного вантажного аеропорту Узин, в чому зацікавлене Міністерство оборони України, насамперед командування Повітряних Сил Збройних Сил України з огляду на нагальну потребу в такому аеродромі в умовах особливого періоду. Передбачається також створення в Узині сучасного навчального Центру для потреб Управління державної охорони.

Перевірка показала, що керівництво Фонду державного майна України використовує сфальсифіковані, як повідомляє Голова Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Чумак В. В., деякими працівниками СБУ дані, що необ’єктивно характеризують інвесторів (компанії «Узин-Транс» та «Іст-Вест Транспорт Груп»), безпідставно пов’язуючи ситуацію із створенням вантажного аеропорту в Узині із загостренням взаємовідносин між Україною і Російською Федерацією.

Держава вже втратила близько 130 млн. грн., передусім через неотримання орендної плати. Завдано серйозного удару інвестиційному іміджу України. Не реалізується можливість створення в депресивному місті Узині близько 10 тисяч робочих місць, конче необхідних соціальних об’єктів, передбачених умовами договору оренди, а головне — діючого аеродрому, так потрібного Україні. До того ж інвестори мають угоди із зацікавленими західними компаніями та адміністрацією Київської області про створення в цьому регіоні кількох потужних виробництв з кількістю робочих місць до 50 тисяч.

Ситуація із створенням Міжнародного вантажного аеропорту Узин — не єдиний випадок, який свідчить про нездатність чи небажання керівництва Фонду державного майна України, сформованого попереднім Урядом, реалізувати і ефективно захищати державні інтереси нашої країни, залучати реальних інвесторів, в тому числі іноземних, для здійснення масштабних приватизаційних проектів.

Незрозумілу позицію займало керівництво Фонду і в ряді інших випадків, зокрема, щодо оренди об’єктів ДХК «Олександріявугілля», Іршанського ГЗК і Вільногірського ГМК, ПАТ МВО «Оріон», об’єктів енергетичної галузі та виноробної промисловості, військового майна.

Повідомляємо також, що в. о. Голови Фонду Парфененко Д. М., якого було особисто мною запрошено, не прибув на засідання Комісії, де розглядався також внесений Кабінетом Міністрів України проект закону про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (реєстр.   № 4541а), фактично ігнорував засідання. Його заступник Миронюк І. С., при розгляді питання по Узину, перекручуючи наведені факти перевірки, зайняв позицію, яка суперечить інтересам держави.

Комісія за результатами перевірки і розгляду цього питання дійшла висновку про неможливість подальшого перебування на посадах в. о. Голови ФДМУ Парфененко Д. М., та його теперішніх заступників і просить Кабінет Міністрів України зміцнити керівництво Фонду.

Оскільки в ситуації навколо створення Міжнародного вантажного аеропорту Узин проглядаються зацікавленість певних осіб, корупційні діяння, Комісія також визнала за потрібне звернутись до Генеральної прокуратури України, МВС України та СБУ з проханням здійснити об’єктивну перевірку, в тому числі і за заявами інвесторів про намагання отримання неправомірної вигоди, і вжити необхідних заходів.

Звертаючись до Вас, шановний Арсенію Петровичу, просимо розглянути це питання і невідкладно зміцнити керівництво Фонду державного майна України.

 

З повагою, Голова Комісії Є. В. Мармазов.