Сьогодні у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання про становище молоді в Україні: «Молодь за здоровий спосіб життя».
Нині існує нагальна потреба у формуванні здорового способу життя, особливо в молодіжному середовищі. Цей процес складний і довготривалий. Зрозуміло, в нашій країні ще багато нерозв’язаних проблем у цій сфері. Більшість молодих людей незадоволені умовами навчання, праці, відпочинку, матеріальним становищем. Стрімко поширюється практика дошлюбних та позашлюбних статевих стосунків, зростає кількість проявів жорстокої поведінки та насильства.
Водночас, як повідомили в Комітеті Верховної ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, органи державної влади з кожним роком дедалі більше уваги приділяють цим питанням. Зокрема, з     1 січня наступного року набирає чинності нова редакція Закону «Про фізичну культуру і спорт». Також важливою є постанова Кабінету Міністрів «Про утворення центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Документом передбачається створення сучасних комплексів за місцем проживання населення та надання ними доступних послуг. А програма економічних реформ на 2010—2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» вносить зміни в медичну сферу, що є важливим кроком для поліпшення здоров’я населення через забезпечення рівного і справедливого доступу до медичних послуг належної якості. Окрім того, в програму внесено параграфи про стимулювання здорового способу життя населення; про перехід до міжвідомчих і міжгалузевих програм із формування здорового способу життя і створення належних умов для занять масовим спортом та активного відпочинку. Також особливої уваги потребує вивчення демографічної ситуації в країні та збереження репродуктивного здоров’я молоді. З цією метою в Державній програмі «Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року» визначено шляхи створення належних умов для реалізації населенням репродуктивної функції та планування сім’ї.
Окрім вищезазначених документів, на національному рівні є галузеві та регіональні нормативні документи, які спрямовано на формування здорового способу життя. Тобто, як стверджують у профільному парламентському комітеті, вже зроблено перші кроки для створення необхідної законодавчої бази.
Але треба визнати, що досі не визначений контроль за бюджетними коштами. Відповідно, результати діяльності не дають потрібного ефекту, а стан здоров’я молоді щороку погіршується. Так, за даними Міністерства охорони здоров’я, за час навчання в загальноосвітньому навчальному закладі школярі втрачають щонайменше третину свого здоров’я. Зокрема, погіршуються зір, слух, постава, зростає кількість випадків захворювань на нирки, хвороб органів травлення, нервової системи тощо.
Незадовільний стан здоров’я молоді спричиняє високий рівень передчасної смерті. Найвищий її рівень спостерігається серед людей віком 30—34 роки. Водночас частина молодих людей, які активно беруть шлюб у віці 20—24 роки, зростає та досягає піку до 29 років. Саме в цей період з’являються труднощі соціального характеру. Виникають проблеми з місцем проживання, матеріального забезпечення, народження та виховання дітей.
Соціальна складова здоров’я тісно пов’язана з поширенням небезпечних хвороб в Україні. Слід зазначити, що з кожним роком зменшується кількість випадків захворювань на ВІЛ-інфекцію в осіб віком 15—24 роки. Деякі фахівці пов’язують це з успіхами проведення профілактичної роботи, а науковці привертають увагу до демографічних змін структури населення, зокрема, до зменшення природної чисельності цього віку.
А народжуваність у країні все ще в півтора разу нижча за смертність, що потребує активних дій з боку державних органів влади. В Україні кожна шоста дитина народжується з відхиленнями здоров’я, насамперед через погану спадковість.
Для того, щоб молоді люди зробили свій вибір на користь здоров’я, потрібна копітка праця з боку суспільства, держави, громади, сім’ї через підвищення духовного, освітнього та культурного рівня особистості. Бо дотримання здорового способу життя вимагає від людини високої внутрішньої свідомості та дисципліни, контролю і постійного саморозвитку.