На розгляді в парламенті перебуває низка законопроектів, спрямованих на посилення соціального захисту військовослужбовців та добровольців, котрі беруть участь у проведенні антитерористичної операції на сході України, а також членів їхніх родин.

Визнати учасниками бойових дій вояків-добровольців, які у складі формувань територіальної оборони беруть участь в антитерористичній операції на сході України, передбачає нещодавно внесений законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»        (№ 5037) авторства народного депутата Анатолія Кінаха (ДГ «Економічний розвиток»). Річ у тім, що спеціальні підрозділи територіальної оборони, сформовані з добровольців, досі не мали чітко визначеного юридичного статусу, а відтак патріоти, котрі стали на захист своєї Вітчизни, у разі поранення чи каліцтва на полі бою опиняються незахищеними — вони та їхні родини позбавлені відповідних пільг і виплат у разі поранення чи загибелі.

Утім, деякі кроки на цьому шляху вже зроблено: на сьогодні добровольчі формування отримали законодавчий механізм щодо включення їх до складу підрозділів Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України. Однак ті добровольці, хто брав участь в АТО з моменту її оголошення, а наразі з різних причин — через граничний вік або стан здоров’я — не можуть бути призвані на військову службу, так і залишаються соціально незахищеними. Так само невизначеним залишається і статус добровольців, які стали інвалідами, загинули чи пропали безвісти у зоні АТО. Законопроектом пропонується визнати осіб, які брали участь в АТО з 14 квітня 2014 року до моменту включення добровольчих формувань до складу ЗСУ, МВС та Нацгвардії, учасниками бойових дій, а членам їхніх сімей надати статус сімей учасників бойових дій та пільги у зв’язку із втратою годувальника.

«Фактично стан, в якому перебуває Україна у зв’язку із зовнішньою збройною агресією, обтяжений складними фінансово-економічними кризовими умовами, вся важкість та основний тягар подолання яких лягає на звичайних громадян, — зауважує А. Кінах. — За таких обставин особливої актуальності набуває поєднання конституційного обов’язку — захист Вітчизни — з обов’язком держави щодо забезпечення соціального захисту громадян, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України».

Майже аналогічний законопроект на цю тему внесли до парламенту і народні депутати від «УДАРУ» Оксана Продан і Наталія Агафонова     (№ 4564а) — також пропонується через внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надати статус учасників бойових дій добровольцям і членам добровільних батальйонів та формувань, які беруть участь в АТО. Водночас автори законопроекту звертають увагу на ще одну проблему: є непоодинокі випадки, коли працівники Міноборони та його структурних підрозділів, у тому числі командири частин, приписують учасників АТО до військових частин, які не перебувають у зоні АТО, хоча насправді вони воюють на Донбасі. «Такі дії посадових осіб дозволяють відмовляти особам — учасникам антитерористичної операції у наданні їм статусу учасників бойових дій», — йдеться у пояснювальній записці. Цю проблему автори законопроекту пропонують розв’язати таким шляхом: зобов’язати Міноборони та його структурні підрозділи упродовж семи робочих днів з моменту прийняття рішення про демобілізацію або протягом трьох робочих днів з моменту звернення видавати всім учасникам АТО довідки на підтвердження їхньої участі в АТО.

Окрім того, законопроектом пропонується значно розширити перелік соціальних пільг для учасників АТО: надання пільгових кредитів на житло, щорічне безоплатне медичне обслуговування, гарантована виплата допомоги з безробіття протягом року з моменту прийняття рішення про демобілізацію, право на позаконкурсний вступ до вишів тощо.

Ще один законопроект — № 4411а — про внесення змін до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пропонує надати право на позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів учасникам АТО та їхнім дітям. «Подібні гарантії є дуже малим, що держава  може здійснити для наших військових, — зауважує автор законопроекту народний депутат Сергій Фаєрмарк (фракція «Батьківщина»). — Але це, безумовно, сприятиме покращенню морального і бойового духу вояків та, можливо, стимулюватиме певних осіб на добровільну участь у захисті держави».

А в законопроекті авторства голови Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів та інвалідів Валерія Сушкевича — про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№ 4564а-1) — пропонується визнати учасниками бойових дій також військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Державної пенітенціарної служби України, які беруть безпосередню участь в АТО.

Про механізми, звідки взяти кошти, необхідні для запровадження нових пільг, у жодному законопроекті не йдеться. Розрахунок у депутатів, вочевидь, на перерозподіл державних коштів у бік зміни пріоритетів — захисники Вітчизни мають отримати належний захист і підтримку від держави.

Факт

За даними РНБО, з початку АТО на сході України загинули 864 українські військові, 3215 — отримали поранення, майже 200 українських силовиків перебувають у полоні у бойовиків. За словами Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, у бойових діях, які вже декілька місяців тривають на сході України, беруть участь близько 50 тисяч осіб.