Учора за дорученням Голови Верховної Ради Володимира Литвина відбулося спеціальне засідання парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації. На засіданні було заслухано представника Уповноваженого з прав людини та розглянуто 14 поправок до закону про доступ до публічної інформації.
Значну частину поправок і пропозицій було враховано. «З цього моменту не бачу жодної причини, чому цей документ не може розглядатися в сесійній залі», — зазначив голова профільного комітету Андрій Шевченко. Окрім того, на засіданні народні депутати від Партії регіонів, представники парламентського комітету Володимир Ландік і Олена Бондаренко повідомили, що зареєстрували альтернативний закон (№ 7123) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу до публічної інформації. «Закон колег по комітету теж дуже важливий. Будемо його вивчати, але це абсолютно не скасовує необхідності ухвалення для України закону про доступ до публічної інформації, який мають 79 демократичних країнах світу», — сказав Андрій Шевченко. Абсолютна більшість народних депутатів, за його словами, розуміють, що упиратися проти його ухвалення абсурдно. Голова комітету переконаний, що прийняти такий закон заважають певні ситуативні політичні розклади.
«Я впевнений, що Партія регіонів, як і всі політичні партії у Верховній Раді, приймуть стратегічне далекоглядне рішення. Бо в Україні повинен бути такий закон, який зробить громадян сильнішими і змусить чиновника, політика відкрити про себе інформацію», — підкреслив Андрій Шевченко.