Міністерство освіти та науки затвердило умови прийому до вищих навчальних закладів на 2011 рік. Як і в попередні кілька років, без «змін та доповнень» не обійшлося. Хоча цього разу, відзначають експерти, вони і менш глобальні, ніж, приміром, були торік. Усі «новинки» вступного сезону озвучив особисто міністр Дмитро Табачник на вчорашній прес-конференції. Отож цьогорічних нововведень кілька. Тут і продовження терміну прийому документів на вступ до вузів, і переведення у бали призових місць всеукраїнських олімпіад та конкурсу-захисту робіт Малої академії наук, і кілька хвиль зарахування та електронна форма приймання документів. Ще одна «новинка» — добре забуті привілеї для вступників, які відвідують курси так званої довузівської підготовки.
Минулорічний експеримент зі скорочення терміну подачі документів до приймальних комісій завершився панікою, кількаденними чергами до приймальних комісій та зіпсованими нервами сімей абітурієнтів. А грубо кажучи — «провалився». Отож, цього разу на граблі вирішили не наступати. І на все про все абітурієнтам виділили цілий місяць часу. Приймання заяв та документів почнеться 1 липня і триватиме до 31 числа того ж місяця. Щоправда, більш стислі строки очікують на тих, кому ще доведеться складати іспити чи проходити творчі конкурси до вузу (до 22 та 17 липня відповідно).
Без змін залишилася кількість так званих спроб для вступу. Як і торік, подати документи випускник може не більш як до п’яти вищих навчальних закладів. Та не більш ніж на три напрямки підготовки у кожному з них. Таким чином, абітурієнт має 15 спроб для вступу. Незмінним залишився і мінімальний бал сертифікату зовнішнього незалежного оцінювання — 124. Хоча на деякі спеціальності на розсуд вузу мінімум можуть встановлювати і на рівні 170 балів.
Випускники можуть подавати сертифікати ЗНО, видані не тільки цього року, а й 2008-го, 2009-го, 2010-го. А тепер кілька слів про нововведення. Призери ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та призери ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук, про право на першочерговий вступ до вузу забудьте! Віднині ви можете розраховувати на додаткові бали (50 балів за перше місце, 40 — за друге і 30 — за третє). Та лише за умови, що вступатимете на напрями підготовки, для яких профільним є випробування з предмета, з якого стали призерами.
Ще одна «новинка» — своєрідне повернення у минуле. Цього року вступники, які відвідуватимуть курси довузівської підготовки, можуть розраховувати на бонуси. До свого рейтингу вони отримують ще плюс 20 балів.
Умови хоча і не найкращі, але досить непогані, переконує голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська. За її словами, кілька беззаперечних плюсів цьогорічні умови вступу мають:
— Додаткові бали для переможців Всеукраїнських олімпіад та переможцям національного рівня Малої академії наук. Це рішення є правильним. Ці бали не відіграють великої ролі. Адже, на жаль, під час минулорічної вступної кампанії ми фіксували випадки, коли переможці олімпіад мали надзвичайно низькі бали ЗНО та середній бал атестату, але, попри це, мали переваги при вступові до вищої школи. Що ж до балів за довузівське навчання, то вони нараховуватимуться тільки для окремих напрямків підготовки — природничо-математичного та інженерно-технічного. Це рішення спровоковане малою кількістю абітурієнтів, охочих навчатися за цими спеціальностями. Тому таке нововведення ми також оцінюємо як позитивне.
Остаточно правила прийому до вузів з переліком напрямків підготовки, кількістю місць та порядком проведення відбору повинні бути затверджені керівництвом вищих шкіл не пізніше 15 листопада.
А тим часом — іще одне освітнє нововведення: МОН уже опублікував програму ЗНО з російської мови. До тесту включено 51 завдання. На їх розв’язання випускникам дадуть 2,5 години. Щоправда, експерти не упевнені, чи буде цей тест популярним.