Керівник благодійного фонду вважає, що холодна зима буде погибельною для луганських бездомних
З настанням холодів люди без певного місця проживання потягнулися до міста. Тут більше місць, де можна зігрітися й сховатися від людських очей. От тільки підвали багатоповерхівок останніми роками стали для них здебільшого недоступними, але й без них знаходяться кутки, де бомж почувається у своїй тарілці. Майбутні морози, які за прогнозами синоптиків нинішньою зимою обіцяють бути особливо лютими, завдають клопоту в основному бездомним, хто ще не пропив своє, людське, і сподівається повернутися до старого життя. Вважається, що серед цієї категорії громадян таких свідомих мало, але це вже проблема не бомжів, а влади, яка своєю байдужістю та бездіяльністю посилює й без того складну ситуацію.
Мало хто з луганчан знає, що щорічно в області вимирає близько 20% бездомних людей. Зазвичай ослаблений організм не витримує суворих зимових умов. Позаминулою зимою Луганська область лідирувала за кількістю загиблих від переохолодження бомжів. Уже у перші морози грудня тоді загинуло близько 40 чоловік. Однак, незважаючи на високі показники смертності, кількість бездомних на території області не зменшується, а, навпаки, зростає. За інформацією обласної держадміністрації, тільки в Луганську за дев’ять місяців зареєстровано більше 120 осіб. Але реальна кількість бездомних набагато більша.
Причиною збільшення чисельності бомжів заступник голови Луганської облдержадміністрації Олександр Ткаченко пояснює «соціально-економічними умовами, що склалися», і вважає, що «суспільство має стати на захист бездомних громадян». У цьому зв’язку в області створили оперативний штаб з питань координації дій, пов’язаних із соціальним захистом бездомних громадян і безпритульних дітей в осінньо-зимовий період, намітили низку заходів. На папері турбота зафіксована, а у реальності виникли нові ситуації.
У перші ж морози минулого грудня Луганське відділення Міжнародного фонду ім. Св. Ксенії Петербурзької ініціювало створення служби порятунку під назвою «Ноїв ковчег». Головним його завданням було нагодувати, одягти та обігріти бездомних, а також надати їм соціальну, медичну та юридичну допомогу.
Як стверджує голова правління цього фонду Геннадій Мельников, завдяки «Ноїву ковчегу», смертність бездомних минулої зими звели майже до нуля. Ще тоді керівники фонду наполягали на створенні у Луганську пунктів тимчасового перебування бомжів, іншими словами, нічліжок. Міська влада обіцяла допомогти, погодившись із тією логікою, що найефективніший спосіб «боротьби» з бездомними — це мінімізація шкоди від них. Але проблему тоді так і не було розв’язано, хоча перспективу у загальному плані закладено. На сесії міськради у травні 2010 року депутати ухвалили рішення про створення центру реінтеграції бездомних громадян і будинку нічного перебування, визначили джерела фінансування й виділили будинок, де нові структури можуть розташовуватись, — колишню дитячу лікарню. Але буквально через два місяці на підставі рішення міськвиконкому депутати «переграли свою думку» і вирішили передати це приміщення Управлінню виконання покарань для створення там виправного центру. Іншими словами, в’язниці пом’якшеного режиму для «хіміків».
— Зрештою, мережа в’язниць у Луганську розширюється й зміцнюється, а найнещасніших і найнезахищеніших співгромадян, бездомних людей залишають помирати під заборами, — обурюється Геннадій Мельников. — У Луганську не 120 бездомних, як стверджує влада, а 10—12 тисяч! До цієї категорію потрапляють не тільки бомжі у звичному значенні слова, а й люди, які живуть в аварійних будинках. За не бажаних обставин вони в одну мить можуть опинитися без даху над головою.
Необхідність створення центру для реінтеграції бездомних настільки очевидна, що не зрозуміти її може хіба що дитина. За грамотного підходу до справи такі нічліжки можуть допомогти у вирішенні епідеміологічної ситуації обласного центру. Не будемо приховувати, що бездомні — це потенційні рознощики туберкульозу, інших вірусних та інфекційних захворювань. Їх потрібно виявляти, лікувати й за потреби госпіталізувати. Керівники фонду ім. Ксенії Петербурзької і хочуть створити такий центр, який би допоміг людям повернутися в соціум. Зокрема, сприяти їм в оформленні необхідних документів, знайти роботу, свій куток. Зрештою, примирити з родичами. Але, по суті, фонд позбавляють можливості працювати, про що свідчить такий простий приклад. У складі оперативного штабу з питань координації дій, пов’язаних із соціальним захистом бездомних громадян і безпритульних дітей в осінньо-зимовий період, немає жодного представника громадських організацій, які конкретно, протягом кількох років працюють із бездомними. Тобто ні благодійного фонду, ні громадської організації «Каскад», які краще за чиновників знають проблеми безхатьків, у складі штабу немає.
А зима не за горами. Нещодавно стало відомо, що на базі лікарні міста Олександрівська, що входить до структури Луганська, створено спеціальне відділення, в якому лікуватимуть бездомних. Новина хороша, але є один нюанс. У цьому відділенні трохи більше десяти ліжок, а бездомних у Луганську... (читайте спочатку).
Луганськ.