Культурам сприяє погода
Відносно тепла погода, що утримується на території країни, сприятлива для розвитку озимих. За словами начальника відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, близько 40 відсотків — це дуже пізні посіви, і такі температурні умови дають змогу рослинам краще підготуватися до зими. «Осінь триває, і повільна вегетація йде по всій території України. І сам характер погоди, переважно це сонячна, ясна погода з досить низькими нічними температурами й підвищенням удень, це дуже добре для рослин, які зійшли. Іде нормальний процес загартовування».
Тетяна Адаменко нагадала, що на початку посівної кампанії на більшій частині території країни була посуха, але сьогодні практично скрізь спостерігається оптимальне зволоження грунту: «Є навіть перезволожені поля, де надмірна кількість вологи заважає нормальному розвитку рослин — це Донецька область, деякі райони Запорізької та Дніпропетровської областей». Але якщо тепло збережеться, то, на думку експерта, ситуація й у тих регіонах зміниться на краще, повідомляє «ПроАгро».
Тим часом, за даними департаменту ринків рослинництва Мінагрополітики, з посіяних 7,8 мільйона гектарів озимі на зерно зійшли на 7 мільйонах, з них у доброму стані перебувають 3,3 млн. га, задовільному — 2,8 млн., решта слабкі та зріджені.
Як зазначається в оприлюдненій наприкінці жовтня інформації Мінагрополітики, господарства Криму, а також Дніпропетровської, Одеської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської та інших областей продовжують сівбу. Хоча раніше в міністерстві заявляли, що сівбу озимих буде завершено в оптимальні строки — до 10 жовтня.