Добре, хоч годують перспективами
Структура харчування мешканців Донецької області погіршилася. За даними обласного управління агропромислового розвитку, торік порівняно з 2008-м в області скоротилося споживання м’яса та м’ясопродуктів на 3,3 відсотка (до 57,8 кілограма на душу населення), молока та молокопродуктів — на 4,6 відсотка (до 184 кілограмів), риби та рибопродуктів — на 12,4 відсотка (до 19 кілограмів). Натомість зросло споживання хлібних продуктів та круп — на 2,3 відсотка (до 110 кілограмів), картоплі — на 2,8 відсотка (до 112 кілограмів), яєць — на 3,2 відсотка (до 294 штук), овочів — на 7,7 відсотка (до 149 кілограмів).
В області підрахували: на продовольчі товари середньостатистична родина витрачає майже 54 відсотки доходів. Тоді як європейська практика — не більш як 30 відсотків, до того ж європейці харчуються «якісніше». «Підвищення цінності раціону потребує економічних заходів з боку держави зі стимулювання виробництва продукції — із підвищеною харчовою та біологічною цінністю, збагаченої білком, вітамінами та мінеральними речовинами, зі стимулювання виробництва екологічно чистої продукції», — вважає начальник головного управління агропромислового розвитку обласної держадміністрації Іван Пащенко. Та головне — потрібне підвищення реальних доходів населення.
Донеччина завжди була регіоном, який завозив продукти ззовні, особливо — м’ясо та овочі. Розвиток овочівництва стримує низька частка зрошуваних земель, зазначають в управлінні агропромислового розвитку. І пропонують відновити внутрішньогосподарські меліоративні системи на площі понад 26 тисяч гектарів. Це стане майже у 48 мільйонів гривень, причому половину планується отримати за рахунок місцевого бюджету. Невідомо, чи здатні будуть райони зробити такі капіталовкладення.
Щодо м’яса та м’ясопродуктів, то цього року їх споживання в області, за прогнозами, зросте до 62,5 кілограма на душу населення, або до 78 відсотків раціональної норми. Половину цієї кількості планується забезпечити силами підприємств регіону. Адже останніми роками спостерігається сплеск зацікавленості приватних інвесторів до вирощування свиней. А от виробництво яловичини залишається збитковим — мінус 47 відсотків у 2009-му. Очікується, що цього року збитки за цим видом продукції становитимуть 32 відсотки.
«Протягом останніх років у Донецькій області спостерігається постійне зменшення реалізації худоби на забій, — зазначив Іван Пащенко. — Через посушливий клімат, відсутність пасовищ та недостатню кількість зелених кормів у літній період м’ясне скотарство нерентабельне. Нині розводять і вирощують велику рогату худобу м’ясних порід лише чотири господарства — імені Шевченка Добропільського району, філія «Україна» агрофірми «Шахтар» у Слов’янському районі та підрозділи ТОВ «Фота» у Шахтарському і Амвросіївському районах. Виробництво основних видів тваринницької продукції залишається економічно невигідним. Без подальшої державної підтримки господарства змушені скорочувати поголів’я. Це обумовлено також ціновою нестабільністю, низькою купівельною спроможністю населення, а також диспаритетом цін на сільгосппродукцію та матеріально-технічні ресурси».
Майбутнє галузі — за вертикально інтегрованими підприємствами, вважає начальник головного управління агропромислового розвитку. Крім того, потрібно вдосконалювати селекційно-племінну роботу, технічно переоснащувати ферми та молочні комплекси і поліпшувати кормову базу.
Донецька область.
На знімку: власники корів в селі Сидоровому Слов’янського району запасаються сіном на зиму.
Фото автора.