У Луганську підписано статутні документи, що підтверджують створення єврорегіону «Донбас» на території Луганської й Ростовської областей.
До цієї події Луганщина йшла майже три роки. Колишній уряд вважав, що сама ідея такого транскордонного співробітництва не відповідає зовнішньополітичним інтересам України, й радив Луганщині шукати інших партнерів. Ситуація змінилася з приходом нової влади. Підписуючи документи, голова Луганської облдержадміністрації Валерій Голенко та голова адміністрації Ростовської області Василь Голубєв говорили про те, що відтепер у двох прикордонних регіонів з’явиться можливість здійснювати заходи, спрямовані на облаштування пунктів пропуску, створення або оптимізацію транспортно-складської і логістичної інфраструктури прикордонних територій, а також наповнити міжнародні транспортні коридори, що проходять через територію області, новими транзитними вантажами, розширити сферу прикордонних транспортних, інших послуг. Це, у свою чергу, дасть змогу збільшити кількість робочих місць і обсяг фінансових надходжень у державний і місцевий бюджети.
Сьогодні експорт товарів у Російську Федерацію здійснюють більше 220 луганських підприємств. Основними експортерами є ЗАТ «Лисичанська нафтова інвестиційна компанія», ВАТ «Алчевський металургійний комбінат», ВАТ «Холдингова компанія «Луганськтепловоз», ВАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат», ВАТ «Стахановський вагонобудівний завод».
Усього договором про співробітництво передбачено більше 20 напрямів розвитку областей. Зокрема, йдеться про розвиток дорожньої інфраструктури. Створення єврорегіону дасть можливість провести модернізацію транспортного сполучення між двома областями, що дуже важливо для жителів обох територій. За словами Валерія Голенка, нині заплановано будівництво дороги через територію України в Росію та Казахстан. Крім того, найближчим часом на рівні центральних органів влади планується вирішити питання про збільшення кількості пунктів пропуску на території Луганської області.
Василь Голубєв розповів, що досить перспективне співробітництво між Луганською та Ростовською областями накреслюється в промисловій сфері. Для ростовчан, наприклад, інтерес становить переробна промисловість Луганщини, також перспективне співробітництво й в області транспортного машинобудування.
Один з основних розділів підписаного договору про створення єврорегіону «Донбас» передбачає низку заходів щодо взаємодії в сфері екології. Як зазначив Валерій Голенко, вкрай актуальною на сьогодні є проблема забруднення ріки Сіверський Донець. З цим абсолютно згодний і губернатор Ростовської області. Співробітництво в даній сфері передбачає розробку спільної програми збереження басейну ріки, «щоб Сіверський Донець був чистим». У майбутньому до єврорегіону планує приєднатися й Донецька область, яка має намір надавати всіляку допомогу в реалізації таких програм, як порятунок ріки Сіверський Донець. Учасники єврорегіону «Донбас» розраховують на підтримку Європейського Союзу й реалізацію європейських програм на територіях областей України й Росії.