Щороку в 110 тисяч українців діагностують інсульт, третина з них — молодші за 65 років. На жаль, Україна — європейський лідер зі смертності від серцево-судинних захворювань, зокрема від інсульту. Про це заявляє президент Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація боротьби з інсультом» Микола Поліщук.
Днями очолювана ним організація в рамках Міжнародного дня боротьби з інсультом провела акцію в центрі столиці, щоб звернути увагу співгромадян на цю проблему, а також на інші серцево-судинні захворювання. На Майдані Незалежності волонтери й активісти асоціації відкрили кабінет, де всім бажаючим вимірювали артеріальний тиск. Мета цього заходу — профілактика захворювання й інформування населення про причини, наслідки і заходи запобігання недуги.
За словами Миколи Поліщука, інсульт посідає друге місце у списку хвороб, від яких гинуть українці. У 80% випадків йому можна запобігти, якщо приділити увагу таким чинникам ризику розвитку недуги, як артеріальна гіпертензія, куріння, цукровий діабет, ожиріння, малорухомий спосіб життя. Половина хворих, котрі перенесли гострий інсульт і вижили, стають залежними від навколишніх інвалідами. На жаль, з року в рік в Україні збільшується кількість хворих, які перенесли цю хворобу у працездатному віці.
— Кожен з нас має знати ознаки інсульту і вміти надати першу допомогу тому, в кого раптово виникли прояви хвороби. Ворога потрібно знати в обличчя — це справді так. Свідоме ставлення до проблеми інсульту допоможе поступово її перебороти, — переконані в Українській асоціації боротьби з інсультом.
Симптоми недуги — не такі яскраві, як при серцевому нападі — інфаркті міокарда чи стенокардії. Однак її наслідки можуть не менше загрожувати життю. Інсульт — стан, що вимагає невідкладного втручання.
Частими симптомами інсульту є:
— порушення чутливості («оніміння», «повзання мурашок») або слабкість обличчя, руки чи ноги, особливо — з одного боку тіла; 
— сплутаність свідомості, утруднення мови чи нерозуміння її; 
— порушення зору; 
— утруднення ходи, запаморочення, порушення рівноваги чи координації руху; 
— сильний головний біль без певних причин і/або втрата свідомості.
Ці симптоми виникають раптово. І можуть зберігатися лише кілька хвилин. Але навіть у такому разі необхідно звернутися по медичну допомогу, наполягають лікарі. Надзвичайно важливо з появою цих симптомів не витрачати час. Варто одразу викликати «швидку допомогу», повідомивши диспетчерові ознаки прояву хвороби.