ВІННИЦЯ
За даними лабораторних досліджень, концентрація хрому в десяти криницях Вінниці вища від нормативної у 14—156 (!) разів.
— Ми дослідили воду в криницях на Старому місті на прохання жителів вулиць Аграрна, Примакова, Тиха й Тихий тупик, — каже заступник головного санітарного лікаря Вінниці Олександр Мельник. — У деяких колодязях зафіксовано перевищення допустимих норм.
«Разом із сусідами давно звернули увагу на те, що в нас вода поганої якості, — каже житель Старого міста Василь Харченко. — У санстанцію зверталися неодноразово. Але це перший випадок, коли перевірили воду. Я живу тут уже десять років. У нашій криниці вода з голубим відтінком. Вона навіть на смак неприємна. А в сусідів — аж зелена. Ми не п’ємо її».
За словами співрозмовника, треба було б перевірити всі колодязі на цих вулицях, але людей не попередили завчасно. Тому для досліджень взяли зразки лише з тих криниць, власники яких були вдома.
Поруч із місцем, де виявили хром, розташовані п’ять підприємств. Їх нині перевіряють фахівці СЕС. А раніше неподалік знаходилося сміттєзвалище.
Це вже другий випадок отруєння криниць хромом у регіоні. Більше року тому такий само факт установлено в селищі Турбів Липовецького району. Фахівці стверджують, що очистити колодязь від хрому неможливо — таке джерело треба закривати. В Турбові нині прокладають водогін, а у Вінниці поки що власники отруєних криниць купують воду в магазинах.