Місцеві вибори, що відбулися в неділю, були місцевими лише за формою. А за змістом це було продовження президентської кампанії і підготовка до парламентських перегонів. Це не був період для обговорення проблем організації влади і життя на місцях, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора під час брифінгу. За його словами, протягом останнього часу говорилося здебільшого про проблеми, які турбують політиків у Києві, а розмови про регіональну політику не було.
Глава парламенту звернув увагу журналістів на те, що населення значною мірою пробойкотувало вибори. «Це сигнал для влади, який говорить про те, що сьогодні суспільство і Київ живуть паралельними курсами», —сказав він. Однак, незважаючи на це, найголовніше на сьогодні, на думку Володимира Литвина, щоб результати цих виборів порахували об’єктивно. Хоча самі підсумки голосування турбують парламентарія не так сильно, як питання подальшої організації влади і того, наскільки вона буде ефективною. Відповідаючи на запитання, Володимир Литвин підкреслив, що парламент не має повноваження скасувати результати місцевих виборів. У сесійній залі це можна зробити лише в окремих округах, наголосив він.
З приводу невнесення до порядку денного закону про доступ до публічної інформації Володимир Литвин зауважив: «Мотивація одна — не почули голосу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини». Ніна Карпачова має певні зауваження до документа і хотіла б висловити їх на засіданні комітету, — підкреслив глава парламенту. «Я би просив, аби комітет провів, якщо потрібно, розширене засідання, — сказав він. — Для того щоб остаточно вийти на той документ, який дістане високу підтримку Верховної Ради».
Спілкуючись із журналістами, Голова Верховної Ради висловив сподівання, що Конституційний Суд дасть позитивний висновок з приводу того, що вибори в парламент мають відбутися восени 2012 року. Володимир Литвин також зауважив, що Верховна Рада не може заслухати звіт Генпрокурора в п’ятницю під час години запитань до уряду. Від посадовця, якого призначає, парламент може вимагати лише письмового звіту і тільки якщо з’являться певні питання — можна заслухати його особисто на засіданні. Відтак, представники меншості погодилися запросити у п’ятницю якогось іншого урядовця. З приводу кандидатури поки що радяться.