У всіх регіонах, найімовірніше, вдасться сформувати дієву опозицію, в тому числі й через відповідні домовленості з іншими демократичними партіями. На цьому акцентував увагу заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, окреслюючи головні тенденції виборчої кампанії, повідомили в секретаріаті заступника глави парламенту. «Нам необхідно зберегти хоча б елементи опозиційності та демократичності в системі місцевого самоврядування», — наголосив парламентарій.
«Голови обласних адміністрацій, які Президентом та урядом були делеговані займатися виборчою кампанією на місцевому рівні, так захопилися фальсифікацією результатів виборів та прагненням забезпечити хто 90, хто 70, а хто 50 відсотків результатів на користь Партії регіонів, що повністю провалили організаційну підготовку виборчої кампанії», — зазначив заступник глави парламенту.
За словами політика, за п’ятибальною шкалою роботу голів ОДА, на яких Президент поклав відповідальність за проведення виборів, «можна оцінити на двійку». Водночас М. Томенко наголосив на тому, що є й позитивні моменти. Це, зокрема, те, що масштабний план зняття з реєстрації популярних кандидатів усе-таки не був реалізований.
Водночас заступник глави парламенту зауважив, що, виступивши у суботу зі зверненням, Президент «порушив виборче законодавство». Микола Томенко нагадав, що глава держави неодноразово наголошував, що переживає і турбується про чесні вибори. «Але під час свого звернення, напередодні голосування, він дозволив собі агітувати громадян, використавши у своїй промові виборчий рекламний слоган. «Будуємо нову країну» — це було ключове передвиборне гасло Партії регіонів на цих виборах, — сказав М. Томенко і додав: — Отже, насправді це була передвиборна агітація».