Його називають «сухим» не тільки тому, що разом із ВАТ «Дніпроважмаш», яке веде будівництво, він прописаний на вулиці Сухий острів. А передусім через те, що передбачає повний набір пускових послуг, але без заправлення ракети паливом. Днями голова облдержадміністрації Олександр Вілкул і міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко заклали в фундамент новобудови капсулу з посланням для нащадків. Офіційна назва майбутнього космодрому — заводський випробувальний комплекс.
Призначений він для відпрацювання агрегатів і систем стартового та технічного комплексів, створюваних ДП «КБ «Південне», ДП «ВО «Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова», ВАТ «Дніпроважмаш» та іншими учасниками українсько-бразильського проекту для здійснення запусків космічних ракет «Циклон-4» з космодрому «Алкантара» (Бразилія). Варто зазначити, що в рамках цього проекту вперше весь космічний ракетний комплекс повністю розробляють і виготовляють вітчизняні підприємства. Зокрема, спільними зусиллями «КБ «Південне» і «Дніпроважмашу» створюється наземне обладнання для стартового і технічного забезпечення.
На 3600 квадратних метрах площі випробувального полігону розмістяться космодромівські будівельні споруди, що імітують стартове спорудження, з технічними системами та технологічним устаткуванням. Зокрема, планується змонтувати пусковий стіл і підйомно-інсталяційний агрегат, під’їзну залізничну колію, все для імітації навантажень на агрегати стартового комплексу, інженерні системи та комунікації. І, звичайно, саму ракету, точніше, її макет. Технологічне обладнання після випробування на «сухому космодромі» буде відправлено на «Алкантару».
Заводський випробувальний комплекс у подальшому може прислужити також для напрацювання модифікацій ракетоносія «Циклон-4», розгортання нового для України напряму з комплексного проектування й виготовлення наземної інфраструктури космодромів, створення власних і спільних з іншими країнами пускових баз, а також для навчання персоналу та студентів. Голова спостережної ради ВАТ «Дніпроважмаш» Олексій Зінов’єв планує, що перші випробування почнуться вже в травні-червні наступного року. Завдяки підтримці міської ради, зазначив він, вдалося без зволікань оформити всю дозвільну документацію, необхідну для будівництва. Крім того, міськрада дала пільги в оплаті податку на землю, щоб підприємство змогло сконцентрувати стартовий капітал — не кредитний, а власний — для здійснення проекту.
Дніпропетровськ.