Їх оцінка:від демократичних — до найбрудніших
За даними екзит-полу, проведеного компанією GFK, у середньому по Україні Партія регіонів набрала 36,2 відсотка, «Батьківщина» — 13,1, «Фронт змін» — 6,8, Комуністична партія — 5,9, ВО «Свобода» — 5,1, «Сильна Україна» — 4,3, «Наша Україна» — 2,3, Народна партія — 1,8, СПУ— 1,7 та «Єдиний центр» — 1,6 відсотка. Проти всіх проголосували 7,2 відсотка опитаних виборців. Похибка вибірки — 2,5 відсотка.
Офіційні результати, відповідно до закону, тервиборчкоми мають оприлюднити не пізніш як на п’ятий день із дня встановлення результатів виборів.
Проте суб’єкти виборчого процесу по-різному оцінюють перебіг волевиявлення. Принаймні у Партії регіонів переконані: вибори відбулися демократично. Порушення, які мали місце у день голосування, не є системними, грубими, а відтак суттєво не вплинуть на результати волевиявлення. Про це в коментарі «Голосу України» заявив народний депутат Вадим Колесніченко. А випадки визнання виборів недійсними, якщо й будуть, то поодинокі, впевнений він. А загалом вибори можна вважати такими, що відбулися.
За словами депутата, такий само висновок зробили й міжнародні спостерігачі. Принаймні в попередньому висновку. Офіційна ж резолюція буде згодом. Слова регіонала підтверджують спостерігачі Міжнародної парламентської асамблеї країн СНД. Вони не побачили будь-яких порушень під час голосування. Про це, як повідомив «Інтерфакс-Україна» розповів спостерігач Борис Третяк. «Ми не побачили порушень тих норм, за якими проводилися вибори. Особливих зауважень у спостерігачів немає», — зазначив він.
Заступник голови ЦВК (1999—2007 рр.), член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук заявляє, що це найбрудніший виборчий процес за всі роки незалежності України, що чинний виборчий закон має надзвичайно низьку якість і не в змозі забезпечити прозоре волевиявлення громадян.
Представники опозиційної «Батьківщини» переконані: «чесними ці вибори не можна визнати». Відповідну заяву зробив перший заступник лідера партії «Батьківщина» Олександр Турчинов. Ще до 31 жовтня, за його словами, було достатньо фактів, які перекреслили ці вибори, як демократичні. Народні депутати від фракції БЮТ мають намір вимагати створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії для вивчення фактів фальсифікацій місцевих виборів. Крім того, «Батьківщина» не визнаватиме результати виборів у тих регіонах, де через свавілля влади вона не була представлена. Цими регіонами, за словами О. Турчинова, виявилися області, де у «Батьківщини» зазвичай була висока підтримка.
У Комітеті виборців України місцеві вибори оцінили як проблемні. Про це «Голосу України» сказав голова КВУ Олександр Черненко. «Вони не стали кроком уперед в утвердженні демократичності, але, разом з тим, не можна говорити й про те, що ці вибори були набагато гірші за попередні місцеві перегони», — зауважив він. За словами О. Черненка, місцеві перегони завжди проблемні, але цього разу це зумовлено й недосконалим законом. «Проте політична конкуренція була забезпечена і день голосування, за невеликими винятками, пройшов у нормальній атмосфері», — додав голова КВУ. Водночас він зауважив, що, відповідно до чинного законодавства, визнати загалом результати місцевих виборів недійсними неможливо. Це можна зробити лише на окремих дільницях, але чи будуть такі спроби результативними, невідомо.
Київ. За даними екзит-полу Gfk Ukraіne, у Київській області 23 відсотки виборців проголосували за Партію регіонів, 11,4 — за «Фронт змін», 8,4 — за «Батьківщину», 7,8 — за «Сильну Україну», 7,6 — за «Свободу» та 7,2 відсотка — за партію «Удар». Водночас у Київському обласному штабі Партії регіонів вважають, що ця політична сила зможе самостійно сформувати переконливу більшість в облраді, оскільки перемогу здобули й чимало її кандидатів в одномандатних мажоритарних округах.
Вінниця. Приблизно 57 відсотків виборців Вінниччини взяли участь у голосуванні на виборах до місцевих рад. За інформацією голови облвиборчкому Станіслава Кучинського, це один з найнижчих показників за період останніх виборчих кампаній. За попередніми підрахунками, до обласної ради найбільше голосів набрали представники Партії регіонів, другою йде партія «Батьківщина», третя — партія «Єдність». За даними екзит-полу, проведеного обласним відділенням КВУ, у Вінниці переконливу перемогу на виборах міського голови здобув чинний голова Володимир Гройсман — 79,8 відсотка голосів.
Дніпропетровськ. Представники найбільш рейтингових політичних партій області визнали вибори 31 жовтня на Дніпропетровщині чесними і законними. Про це вони заявили на прес-конференції пізно увечері 31 жовтня в ІА «Новий міст». Стосовно неординарних випадків, то в Нікополі 54-річний виборець прийшов голосувати напідпитку і порвав свої бюлетені — ним зайнялася міліція. А в Дніпропетровську на виборчій дільниці від гострої серцевої недостатності помер 64-річний чоловік.
Донецьк. На Донеччині зафіксовано рекордно низьку за останні два десятиліття активність виборців. Правом голосу скористалися лише 44 відсотки громадян. Байдужість мешканців області політологи пояснюють, у тому числі, й передбачуваністю результату: прогнозується, що переважну більшість крісел у місцевих радах посядуть, як і раніше, представники Партії регіонів. На думку керівника Донецької обласної громадської організації «Комітет виборців України» Сергія Ткаченка, найбільш системними порушеннями в області стали помилки в бюлетенях: у багатьох із них прізвища кандидатів були написані неправильно. На думку голови Донецької обласної державної адміністрації Анатолія Близнюка, який є заступником голови обласної організації Партії регіонів, вибори відбулися в межах чинного законодавства без порушень, які могли б вплинути на результати. А. Близнюк прогнозує, що Партія регіонів набере близько 65 відсотків голосів в області. Крім того, на думку голови облдержадміністрації, прохідний бар’єр подолають комуністи та «Сильна Україна», а в деяких містах чи районах — «Батьківщина» і «Фронт змін».
Житомир. В обласному центрі за право сісти в крісло міського голови боролися 16 кандидатів. Брудних технологій не бракувало. Наприклад, уже наприкінці виборчої кампанії група житомирян звернулася до прокуратури області з повідомленням про те, що із своїх поштових скриньок вони вийняли адресовані їм листи, що значилися як виклики до прокуратури для надання свідчень у розслідуванні кримінальної справи щодо підкупу виборців. Йшлося про те, нібито прокуратурою ведеться розслідування фактів зловживання владою або службовим становищем, виявлених у рамках діяльності міської програми «Турбота», у зв’язку з чим громадянам необхідно прийти до слідчого прокуратури та повідомити про отримання грошової і матеріальної допомоги, наданої під час виконання цієї програми. У зв’язку з цим прокуратура області офіційно повідомила, що таких викликів-листів нікому не надсилала і така кримінальна справа не порушувалася. Серед усіх міст області результати виборів у Житомирі прогнозувати було найскладніше.
Запоріжжя. Коли порахували, скільки ж городян скористалися своїм правом голосу, то, здається, такого показника в новітній історії Запоріжжя ще не було: лише 37,78%, а по області — 42,9%. Як свідчать одразу два екзит-поли, у боротьбі за посаду запорізького міського голови лідирує представник «Батьківщини» Олександр Сіна. Та чи відповідатимуть ці дані результатам підрахунку голосів, поки що не зрозуміло, бо вже вранці в понеділок, як тільки на деяких дільницях почала спостерігатися хоч невелика перевага О. Сіна, оголошувалася перерва «на відпочинок» або разом з печатками почали «пропадати» голови комісій.
Івано-Франківськ. Голосування в Івано-Франківську розпочалося з трагічної події. На виборчій дільниці №15 помер чоловік 1938 року народження. Як повідомив голова обласного відділення КВУ Юрій Лисюк, процес голосування на дільницях відбувався з численними порушеннями. Немало людей не знайшли своїх прізвищ у списках виборців. Серед них — і народний депутат попередніх скликань, а нині кандидат у депутати обласної ради Євген Гірник. За попередніми даними, на виборах до обласної ради за партійними списками лідирує ВО «Свобода». У Івано-Франківську міську раду — теж. На посаду міського голови Івано-Франківська начебто перемагає Юрій Соловей від політичної партії «Третя сила». Однак недалеко від нього відстав і нині чинний міський голова Віктор Анушкевичус. Загалом в області проголосувало понад 58% від загальної кількості виборців.
Кіровоград. Судячи з усього, Кіровоградщина змінила свої політичні орієнтири. Бо якщо у 2006 році БЮТ під час виборів до Кіровоградської облради здобув 31,08% голосів, випередивши Партію регіонів, що посіла друге місце (12,77%), то нині ситуація змінилася з точністю до навпаки. За попередньою інформацією, рейтинг Партії регіонів в області близько 40%, тоді як у «Батьківщини» — 17,3%. Рівень підтримки інших політичних сил такий: «Фронт змін» — 8,2%, КПУ — 5,8%, Народна партія — 4,4%, Соцпартія — 3,7%, «Сильна Україна» — 3,6%. Міським головою Кіровограда, мабуть, стане представник Партії регіонів Олександр Саінсус.
Луганськ. Ті луганчани, які на виборах віддали свої голоси ВО «Батьківщина», виявилися замішаними у внутрішньому скандалі організації. У бюлетенях з виборів кандидатів у депутати до районних і міської рад Луганська фігурують списки кандидатів від міської організації партії ВО «Батьківщина», яку очолює Дмитро Плугін. Однак, згідно із заявою, що її зробила в день виборів голова Луганської обласної організації Ірина Віригіна, ця людина була виключена з партії і її організація вважається нелегальною. За інформацією Віригіної, Юлія Тимошенко зверталася до Луганської міської виборчої комісії з вимогою виключити зі списків кандидатів від незаконної парторганізації. Однак списки так і залишилися без змін.
Луцьк. Правом волевиявлення скористалося 60,55% виборців Волині. Стосовно самих результатів голосування, то найбільше прихильників, як і раніше, в партії «Батьківщина», друге місце — в Партії регіонів, третє — у Всеукраїнського об’єднання «Свобода».
Для багатьох лучан вибори розпочалися з ранкового ознайомлення з листівкою, де в досить різкій формі критикувався нині діючий міський голова Богдан Шиба та депутати із фракції БЮТ. Їх знаходили у під’їздах будинків, у поштових скриньках, на шляху до виборчих дільниць.
Миколаїв. Вибори до місцевих рад на Миколаївщині здивували слабкою громадською активністю. За повідомленням прес-служби керівника обласного виборчого штабу Партії регіонів Ігоря Дятлова, невисока явка — ознака «спокійної обстановки в суспільстві».
За даними центру з вивчення громадської думки «Наваль-експерт», у Миколаєві лідирує Партія регіонів. За нею йдуть — «Фронт змін» і Комуністична партія України. За інформацією громадської організації «Молодь України», за Партією регіонів другим по місту йде ВО «Батьківщина», третьою — Комуністична партія України. Екзит-поли сходяться в одному: міським головою Миколаєва, судячи з опитувань виборців, учетверте буде Володимир Чайка.
Меморандум про чесні й прозорі вибори, схоже, для деяких залишився порожнім звуком. На виборчих дільницях спостерігалося всяке: і бюлетень порвали, і бійку влаштували, і в неналежному вигляді з’являлися, і скандали провокували.
Львів. На виборах до міської ради Львова, за даними екзит-полу R&B Group, лідирує партія «Свобода» — за її партійний список проголосували 32,05 відсотка виборців. Далі — Партія регіонів (8,58), «Фронт змін» (7,91), «Наша Україна» (7,38) та «За Україну» (5,1). На Київ. За даними екзит-полу Gfk Ukraіne, у Київській області 23 відсотки виборців проголосували за Партію регіонів, 11,4 — за «Фронт змін», 8,4 — за «Батьківщину», 7,8 — за «Сильну Україну», 7,6 — за «Свободу» та 7,2 відсотка — за партію «Удар». Водночас у Київському обласному штабі Партії регіонів вважають, що ця політична сила зможе самостійно сформувати переконливу більшість в облраді, оскільки перемогу здобули й чимало її кандидатів в одномандатних мажоритарних округах.
Вінниця. Приблизно 57 відсотків виборців Вінниччини взяли участь у голосуванні на виборах до місцевих рад. За інформацією голови облвиборчкому Станіслава Кучинського, це один з найнижчих показників за період останніх виборчих кампаній. За попередніми підрахунками, до обласної ради найбільше голосів набрали представники Партії регіонів, другою йде партія «Батьківщина», третя — партія «Єдність». За даними екзит-полу, проведеного обласним відділенням КВУ, у Вінниці переконливу перемогу на виборах міського голови здобув чинний голова Володимир Гройсман — 79,8 відсотка голосів.
Дніпропетровськ. Представники найбільш рейтингових політичних партій області визнали вибори 31 жовтня на Дніпропетровщині чесними і законними. Про це вони заявили на прес-конференції пізно увечері 31 жовтня в ІА «Новий міст». Стосовно неординарних випадків, то в Нікополі 54-річний виборець прийшов голосувати напідпитку і порвав свої бюлетені — ним зайнялася міліція. А в Дніпропетровську на виборчій дільниці від гострої серцевої недостатності помер 64-річний чоловік.
Донецьк. На Донеччині зафіксовано рекордно низьку за останні два десятиліття активність виборців. Правом голосу скористалися лише 44 відсотки громадян. Байдужість мешканців області політологи пояснюють, у тому числі, й передбачуваністю результату: прогнозується, що переважну більшість крісел у місцевих радах посядуть, як і раніше, представники Партії регіонів. На думку керівника Донецької обласної громадської організації «Комітет виборців України» Сергія Ткаченка, найбільш системними порушеннями в області стали помилки в бюлетенях: у багатьох із них прізвища кандидатів були написані неправильно. На думку голови Донецької обласної державної адміністрації Анатолія Близнюка, який є заступником голови обласної організації Партії регіонів, вибори відбулися в межах чинного законодавства без порушень, які могли б вплинути на результати. А. Близнюк прогнозує, що Партія регіонів набере близько 65 відсотків голосів в області. Крім того, на думку голови облдержадміністрації, прохідний бар’єр подолають комуністи та «Сильна Україна», а в деяких містах чи районах — «Батьківщина» і «Фронт змін».
Житомир. В обласному центрі за право сісти в крісло міського голови боролися 16 кандидатів. Брудних технологій не бракувало. Наприклад, уже наприкінці виборчої кампанії група житомирян звернулася до прокуратури області з повідомленням про те, що із своїх поштових скриньок вони вийняли адресовані їм листи, що значилися як виклики до прокуратури для надання свідчень у розслідуванні кримінальної справи щодо підкупу виборців. Йшлося про те, нібито прокуратурою ведеться розслідування фактів зловживання владою або службовим становищем, виявлених у рамках діяльності міської програми «Турбота», у зв’язку з чим громадянам необхідно прийти до слідчого прокуратури та повідомити про отримання грошової і матеріальної допомоги, наданої під час виконання цієї програми. У зв’язку з цим прокуратура області офіційно повідомила, що таких викликів-листів нікому не надсилала і така кримінальна справа не порушувалася. Серед усіх міст області результати виборів у Житомирі прогнозувати було найскладніше.
Запоріжжя. Коли порахували, скільки ж городян скористалися своїм правом голосу, то, здається, такого показника в новітній історії Запоріжжя ще не було: лише 37,78%, а по області — 42,9%. Як свідчать одразу два екзит-поли, у боротьбі за посаду запорізького міського голови лідирує представник «Батьківщини» Олександр Сіна. Та чи відповідатимуть ці дані результатам підрахунку голосів, поки що не зрозуміло, бо вже вранці в понеділок, як тільки на деяких дільницях почала спостерігатися хоч невелика перевага О. Сіна, оголошувалася перерва «на відпочинок» або разом з печатками почали «пропадати» голови комісій.
Івано-Франківськ. Голосування в Івано-Франківську розпочалося з трагічної події. На виборчій дільниці №15 помер чоловік 1938 року народження. Як повідомив голова обласного відділення КВУ Юрій Лисюк, процес голосування на дільницях відбувався з численними порушеннями. Немало людей не знайшли своїх прізвищ у списках виборців. Серед них — і народний депутат попередніх скликань, а нині кандидат у депутати обласної ради Євген Гірник. За попередніми даними, на виборах до обласної ради за партійними списками лідирує ВО «Свобода». У Івано-Франківську міську раду — теж. На посаду міського голови Івано-Франківська начебто перемагає Юрій Соловей від політичної партії «Третя сила». Однак недалеко від нього відстав і нині чинний міський голова Віктор Анушкевичус. Загалом в області проголосувало понад 58% від загальної кількості виборців.
Кіровоград. Судячи з усього, Кіровоградщина змінила свої політичні орієнтири. Бо якщо у 2006 році БЮТ під час виборів до Кіровоградської облради здобув 31,08% голосів, випередивши Партію регіонів, що посіла друге місце (12,77%), то нині ситуація змінилася з точністю до навпаки. За попередньою інформацією, рейтинг Партії регіонів в області близько 40%, тоді як у «Батьківщини» — 17,3%. Рівень підтримки інших політичних сил такий: «Фронт змін» — 8,2%, КПУ — 5,8%, Народна партія — 4,4%, Соцпартія — 3,7%, «Сильна Україна» — 3,6%. Міським головою Кіровограда, мабуть, стане представник Партії регіонів Олександр Саінсус.
Луганськ. Ті луганчани, які на виборах віддали свої голоси ВО «Батьківщина», виявилися замішаними у внутрішньому скандалі організації. У бюлетенях з виборів кандидатів у депутати до районних і міської рад Луганська фігурують списки кандидатів від міської організації партії ВО «Батьківщина», яку очолює Дмитро Плугін. Однак, згідно із заявою, що її зробила в день виборів голова Луганської обласної організації Ірина Віригіна, ця людина була виключена з партії і її організація вважається нелегальною. За інформацією Віригіної, Юлія Тимошенко зверталася до Луганської міської виборчої комісії з вимогою виключити зі списків кандидатів від незаконної парторганізації. Однак списки так і залишилися без змін.
Луцьк. Правом волевиявлення скористалося 60,55% виборців Волині. Стосовно самих результатів голосування, то найбільше прихильників, як і раніше, в партії «Батьківщина», друге місце — в Партії регіонів, третє — у Всеукраїнського об’єднання «Свобода».
Для багатьох лучан вибори розпочалися з ранкового ознайомлення з листівкою, де в досить різкій формі критикувався нині діючий міський голова Богдан Шиба та депутати із фракції БЮТ. Їх знаходили у під’їздах будинків, у поштових скриньках, на шляху до виборчих дільниць.
Миколаїв. Вибори до місцевих рад на Миколаївщині здивували слабкою громадською активністю. За повідомленням прес-служби керівника обласного виборчого штабу Партії регіонів Ігоря Дятлова, невисока явка — ознака «спокійної обстановки в суспільстві».
За даними центру з вивчення громадської думки «Наваль-експерт», у Миколаєві лідирує Партія регіонів. За нею йдуть — «Фронт змін» і Комуністична партія України. За інформацією громадської організації «Молодь України», за Партією регіонів другим по місту йде ВО «Батьківщина», третьою — Комуністична партія України. Екзит-поли сходяться в одному: міським головою Миколаєва, судячи з опитувань виборців, учетверте буде Володимир Чайка.
Меморандум про чесні й прозорі вибори, схоже, для деяких залишився порожнім звуком. На виборчих дільницях спостерігалося всяке: і бюлетень порвали, і бійку влаштували, і в неналежному вигляді з’являлися, і скандали провокували.
Львів. На виборах до міської ради Львова, за даними екзит-полу R&B Group, лідирує партія «Свобода» — за її партійний список проголосували 32,05 відсотка виборців. Далі — Партія регіонів (8,58), «Фронт змін» (7,91), «Наша Україна» (7,38) та «За Україну» (5,1). На виборах міського голови Львова зі значним відривом лідирує Андрій Садовий — за нього віддали свої голоси 44,6 відсотка виборців.
Одеса. Без порушень чинного виборчого законодавства голосування не обійшлося. Так, у селі Фонтанка Комінтернівського району один із кандидатів на посаду сільського голови оголосив, що в день голосування бере на себе всі видатки виборців за витрати, які вони зроблять у магазинах, барах і ресторанах. А за кілька годин до початку голосування було вчинено напад на одного із членів тервиборчкому, якому завдано черепно-мозкової травми. Питання про те, хто переміг на виборах міського голови, поки що залишається неясним. За одними соціологічними даними, переможцем є діючий міський голова Едуард Гурвіц, а за іншими — Олексій Костусєв.
Полтава. За попередніми даними, у місцевих виборах на Полтавщині взяли участь 50,8 відсотка виборців. Традиційно активніше голосували виборці «сільських» районів, а от у найбільших містах — Полтаві, Кременчуці, Лубнах — у виборах взяло участь менше половини від тих, хто має право голосу. Водночас через зіпсовані бюлетені на двох виборчих дільницях — №51 та №52 — вибори депутатів Автозаводської районної у м. Кременчуці ради не відбулися. Повторне голосування очікується ще на одній дільниці у Кременчуці — № 28. Її бюлетені помилково потрапили на іншу дільницю, де їх уже «проштампували». А на дільниці №35 спостерігач від однієї з партій намагався знищити бюлетень 64-річного пенсіонера.
Рівне. 72 пацієнти Рівненського геріатричного пансіонату, що розміщений між селами Забороль та Олександрія Рівненського району, так і не дочекалися членів дільничної виборчої комісії. Хоча у ДВК своєчасно надійшли заяви виборців з проханням надати їм можливість проголосувати «на дому», тобто в пансіонаті, де вони постійно проживають. Адже окремі з них прикуті до ліжка тяжкими недугами, деякі — на інвалідних візках, тож самостійно не можуть дістатися до виборчої дільниці у село Забороль.
Обділені увагою членів ДВК, літні люди поскаржились до корпункту «Голосу України», вважають, що до них не приїхали не через зайнятість, а навмисно. Адже до Рівненської районної ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу №14 балотувався директор їхнього пансіонату Василь Дрозд, якого вони дуже поважають і за якого віддали б свої голоси, і начальник відділу освіти РДА Алла Марчук. За попередніми підрахунками, В. Дрозду, щоб випередити суперницю, забракло п’ятдесяти голосів. «Якраз наших», — вважають виборці — пацієнти пансіонату, які пишуть скарги до територіальної виборчої дільниці, що їх незаслужено залишили за бортом виборів.
Сімферополь. За словами голови виборчої комісії Криму Михайла Малишева, число тих, хто проголосував, становило 47,7 відсотка зареєстрованих виборців. Серед міст Криму за явкою виборців лідирує Судак — там проголосували 56,69, а найнижча явка виявилася в Джанкої — 38,95 відсотка.
Прокуратура АР Крим розглядає 103 звернення стосовно порушень під час виборів, а безпосередньо від виборчкомів отримано 8 таких заяв. «Найчастіше скаржилися на порушення порядку проведення передвиборної агітації, відмову в реєстрації кандидатів, перешкоджання виборчому процесу», — сказали в прокуратурі Криму.
Севастополь. На виборах 31 жовтня місто, мабуть, уперше в новітній історії країни голосував практично так само, як і вся Україна.
За попередньою інформацією після підрахунку трохи більш як 10 відсотків бюлетенів, за кандидатів від Партії регіонів проголосували понад третина городян. Гарні шанси бути представленими в Севастопольській міськраді наступного скликання мають комуністи (майже 14 відсотків), «Російський блок» (трохи менш як 10), прогресивні соціалісти (майже 6) і «Сильна Україна» (5,5 відсотка).
Але головним підсумком минулого голосування багато хто в Севастополі вважає безпрецедентно низьку активність виборців: за офіційними даними, вона ледь перевищила 40 відсотків.
Суми. На думку міжнародних спостерігачів, область проголосувала спокійно і без ексцесів, хоча на окремих дільницях були незначні порушення. Так, на одній із дільниць міста Суми 73-річний виборець, котрий прийшов голосувати разом із дружиною, на знак протесту, що його не допустили в кабінку до дружини, котра через поганий зір не могла прочитати прізвища, порвав усі 10 бюлетенів.
За попередніми підсумками, в Сумах з величезним відривом перемагає нинішній міський голова Геннадій Мінаєв, який набирає понад 60 відсотків голосів виборців.
Тернопіль. За попередніми даними, лідером на виборах міського голови Тернополя є депутат облради від ВО «Свобода» Сергій Надал. Серед партій також найбільше голосів (понад 30 відсотків) зібрала «Свобода», друге місце — за Партією регіонів. Таким чином, «Свобода» матиме найбільше представництво не лише в обласній раді, позачергові вибори до якої відбулися у березні минулого року, а й у міській, а також двох своїх представників на посадах голови облради і міського голови Тернополя. Загалом вибори на Тернопільщині відбувалися у спокійній обстановці. Це відзначили як спостерігачі від Комітету виборців України, так і громадської мережі «Опора». Правоохоронні органи також не виявили порушень, які б вплинули на волевиявлення виборців.
Ужгород. Явка виборців у Закарпатській області становила трохи більше половини тих, хто має право голосу. Хоча треба врахувати той фактор, що переважна більшість чоловічого населення краю цієї пори перебуває на заробітках за кордоном. Тому в традиційно «заробітчанських» районах — Тячівському і Хустському — явка була найменша, відповідно, 42,6 та 48,3%. Нижчою ця цифра була хіба що в місті Мукачеве — 41,8%. В інших містах обласного значення картина має такий вигляд: Хуст (50,8%), Берегове (51,2%), Ужгород (52,4%). Офіційні результати виборів очікуються за два-три дні.
Харків. Загалом явка виборців досить низька — 42,5% по Харкову та 46% по області. За повідомленням Комітету виборців України, після опрацювання 50% бюлетенів кандидат від Партії регіонів на посаду харківського міського голови Геннадій Кернес набирає близько 32% голосів, а представник «Батьківщини» Арсен Аваков — близько 28% (нагадаємо, що за даними екзит-полу: Аваков — 34,7%, Кернес — 30,9%). Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін прогнозує, що в результаті виборів Партія регіонів одержить переважну більшість в обласній, міській і районній радах. Як заявив він на прес-конференції, Партія регіонів матиме від 51% до 60% мандатів у міській раді, така само ситуація буде в обласній і районній радах.
Херсон. За інформацією облдержадміністрації, на момент закриття виборчих дільниць в області проголосувало 42,3% виборців. Крісло міського голови Херсона, схоже, і надалі обійматиме повпред Партії регіонів Володимир Сальдо. Результат переможця — 33,08 % голосів. Але це дані екзит-полу, проведеного Херсонським держуніверситетом. Їх у прямому ефірі обласної державної телерадіокомпанії «Скіфія» оприлюднила директор інституту соціології, психології та історії вузу Ірина Шапошникова.
Хмельницький. За інформацією Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України, політичні сили в день виборів нарікали на низьку активність виборців. Це й не дивина, адже про деякі партії населення взагалі ніколи не чуло. Спрацювали також суворі життєві реалії, тотальне підвищення цін, розчарування у владі. Мешканка одного із сіл Чемеровецького району Хмельницької області була така роздратована, що нецензурно висловлювалася на дільниці на адресу членів дільничної виборчої комісії та знищила бюлетені, видані їй для голосування. Нині у міліції вивчають питання про порушення кримінальної справи за звинуваченням у хуліганстві.
Серйозних порушень на виборчих дільницях не було зафіксовано, за винятком того, що на одній із дільниць через технічні причини голосування було розпочато трохи пізніше. Ще одним порушенням, яке зафіксував Комітет виборців, стало те, що на одній із дільниць були знайдені незаповнені протоколи виборчої комісії, у яких стояли підписи її членів. Результати виборів хмельницького міського голови не були несподіваними. За даними екзит-полу, переміг теперішній міський голова, висуванець «Батьківщини» Сергій Мельник. Що стосується політичних уподобань мешканців краю, то першу позицію у виборчому рейтингу вперше зайняла Партія регіонів. Опитування показали, що за неї проголосувало близько 22 відсотків подолян. А «Батьківщина» впритул наблизилась до лідера, набравши близько 19 відсотків голосів. Третім став «Фронт змін» — 11 відсотків. «Сильна Україна» та ВО «Свобода», за попередніми результатами, мають відповідно 6,9 та 5,6 відсотка голосів.
Чернігів. На Чернігівщині в голосуванні взяли участь 450 тисяч виборців, що становить 51 відсоток від них усіх. Лідерами виборчих перегонів стали Партія регіонів та ВО «Батьківщина». За попередніми підрахунками вони набрали відповідно 24—25 та 15—16 відсотків. В обласному центрі знову переміг міський голова Олександр Соколов. Він із великим розривом випередив своїх конкурентів. Під час виборів на Придесенні було зареєстровано низку порушень. Зокрема, у бюлетенях виборчих дільниць Ніжина та Новгород-Сіверського району виявлені істотні помилки. Кандидат у депутати до Чернігівської обласної ради від партії «Батьківщина» Микола Звєрєв не зміг проголосувати, оскільки був виключений зі списку виборців дільничною комісією без пояснення причини. Водночас правоохоронці не зафіксували грубих порушень громадського порядку.
Черкаси. Вибори до обласної ради по одномандатних та багатомандатному виборчих округах можуть визнати недійсними. Як повідомив народний депутат України, член фракції Блоку Литвина у Верховній Раді Сергій Терещук, у більш як мільйоні виборчих бюлетенів припустилися серйозної помилки. Замість назви «Народна партія» у бюлетенях було надруковано «Народна партія України». Обласна ТВК зареєструвала відповідну заяву щодо помилки у назві партії, але передруковувати виборчий документ не мала ні технічної можливості, ні часу.
Стислий термін проведення агітаційного процесу, неточні списки виборців, тіснота на виборчих дільницях, зазначили численні спостерігачі від партійних та громадських організацій, знизили масовість і якість голосування. За останні 19 років в області зареєстровано найнижчу явку виборців — близько 45 відсотків. За даними двох екзит-полів, на Черкащині лідирує Партія регіонів. Відрив між нею і БЮТ — близько 10 відсотків. З великим відривом від своїх суперників на виборах черкаського градоначальника лідирує чинний міський голова Сергій Одарич.
Чернівці. За попередніми даними, у Чернівецькій області проголосували 48,57% виборців, причому в Чернівцях явка становить менше 40%. А от чинний міський голова Чернівців Микола Федорук, схоже, стане ним уп’яте. Правоохоронці стверджують, що загалом волевиявлення буковинців пройшло спокійно, хоч і не обійшлося без певних порушень та інцидентів. Зокрема, поблизу виборчих дільниць № 13013 та № 13014 (студмістечко Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) затримали людей, які пропонували продати свій голос. За попередньою інформацією, факт підкупу задокументований, а затримані особи наразі перебувають у райвідділі міліції.
 
 
Членам дільничної комісії в Кам’янці (Житомирська область) не було коли вгору глянути.
 
Фото Олексія КАВУНА.
 
 
Члени виборчої комісії йдуть із виносною урною для голосування під час місцевих виборів,у с. Віднів (Львівська обл.)
 
Фото Петра ЗАДОРОЖНОГО (УНІАН).
 
 
Члени виборчої комісії висипають бюлетені з урн після закінчення голосування під час виборів до місцевих рад на одній з виборчих дільниць,у смт Пісочин Харківської обл.
 
Фото Володимира АНДРЕЄВА (УНІАН).
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.