Індекс споживчих цін у листопаді перевищить аналогічний показник жовтня, на що вказує тенденція до збільшення витрат виробників і заробітних плат, надмірне зростання монетарної маси в обігу, очікуване подорожчання централізованого опалення та гарячого водопостачання. Показники зростання цін продовольчого ринку в процентному виразі майже збігатимуться з показниками адміністративного підвищення цін на житлово-комунальні послуги. Споживчий попит відновлюватиметься, але повільно. Ситуація на валютному ринку зберігатиме відносний спокій, але інфляційні та девальваційні очікування підігріватимуть післявиборна політична ситуація і близький фініш календарного року.

Бензин: середня вартість літра А-95 зросте на 30 копійок, літра дизпального — на 15—20 копійок.

Ринок гостріше, ніж у попередні роки, відчуватиме вплив сезонних чинників. На цінову лінійку роздрібного ринку значний вплив справлятимуть високі світові ціни на бензин, сезонне зниження споживання нафтопродуктів, а також їх виробництва на вітчизняних нафтопереробних заводах.

Борошно: зростання середніх роздрібних цін за кілограм борошна вищого сорту на 30 копійок, борошна житньо-пшеничного — на 20 копійок.

На відміну від багатьох спостерігачів, я віддаю належне рішенню уряду запровадити тимчасові квоти на зерно, оскільки воно дасть змогу поповнити державні засіки з тим, щоб мінімізувати подорожчання борошна та хліба в осінньо-зимовий період. Кепсько тільки, що це рішення дещо запізніле, й частина сільгоспвиробників зазнає на цьому неабияких збитків, до чого вони вже звикли.

ХлІб: подорожчання буханця з борошна вищого сорту в середньому на 1,5 відсотка, буханця з житньо-пшеничного борошна — в середньому на 0,5 відсотка.

Попри очевидне зростання собівартості хлібобулочної продукції через подорожчання газу, електроенергії, цукру, води тощо та внаслідок зростання номінальної заробітної плати, я відкидаю можливість різкого стрибка цін на хліб за відсутності економічних підстав для цього та відновлення потужної адміністративної системи контролю за цінами споживчого ринку.

Крупи — подорожчання в середньому на 8—10 відсотків.

Дефіцитів та цінових шоків не спостерігатиметься, однак дороге зерно унеможливить дешеву пропозицію від імпортерів і власних виробників.

Олія — подорожчання півлітрової пляшки в середньому на 40 копійок.

Я виходжу з того, що в Україні ціни на рапс, насіння соняшнику й сою зберігали тенденцію до подорожчання навіть у момент, коли очікування зернових квот спонукало зернотрейдерів знижувати ціни.

Овочі, фрукти подорожчання в середньому на 8—10 відсотків.

У листопаді ми вже матимемо інерційне зростання цін на овочі й фрукти, пов’язане з наслідками посушливого літа та зростанням собівартості продукції. Але інерція триватиме до кінця року.

Молоко, молокопродукти зростання середніх роздрібних цін на 15 відсотків.

Молоко дорожчатиме через високий рівень закупівельних цін, комбікормів, зниження надоїв; молокопродукти (йогурти, сметана, сир) — через здавання на переробку неякісної сировини. Ціни на молоко й молокопродукти вгамувати боротьбою зі спекулянтами та посередниками не вийде, оскільки передумовою подорожчання є об’єктивні економічні причини — високі світові та внутрішні ціни на зерно, яким годують худобу.

Цукорподорожчання в середньому ціни кілограма на 2—4 гривні.

Я схиляюсь до відносної стабілізації цін на цукор, оскільки на це вказують і перебіг сезону цукроваріння, і цілком прийнятна пропозиція на ринку.

М’ясо: подорожчання в середньому кілограма свинини — на 5 відсотків, яловичини — на 8 відсотків, курятини — на 3 відсотки.

Ціни на м’ясо підвищуватимуться через подорожчання комбікормів, скорочення поголів’я і зростання гуртових цін, що ми вже ми мали о цій порі й раніше. Водночас вартість яловичини може виявитися найвищою за останні 10 років.

АлкогольнІ напоЇ: зростання середньої роздрібної ціни пляшки горілки на 10 відсотків, коньяку — на 8, на вино міцне — на 15.

Результат зумовить адміністративне підвищення мінімальних оптових та роздрібних цін, які, на думку Мінекономіки, не відбивають рівнів акцизного збору та вартості спирту, встановлюваних упродовж двох останніх років. Нагадаю, ставки акцизного збору на лікеро-горілчані вироби зросли торік у липні на 58,14 відсотка, а в травні цього року — на 16 відсотків.

ЛІкиподорожчання роздрібних цін на фармакологічні вироби в середньому на 5 відсотків.

Я вважаю, що країна й цього року не уникне сезонного загострення епідеміологічної ситуації, пов’язаної зі зростанням кількості респіраторних захворювань, а відтак це спонукатиме торгівців ліками піднімати ціни.

Житлово-комунальнІ послуги зростання тарифів у середньому на 20 відсотків.

Як на мене, результат зумовить подорожчання централізованого опалення та гарячого водопостачання, яке в листопаді буде найбільш відчутне.

ТранспортнІ послугизростання тарифів у середньому на 3 відсотки.

Я вважаю, що в листопаді політичні резони превалюватимуть над економічними. Судячи зі стратегічних орієнтирів на транспорті в 2010—2014 роки, уряд і надалі дотримуватиметься курсу підвищення тарифів на пасажирські та вантажні, комунальні та комерційні перевезення. Але в листопаді він уникне додавати до інфляції комунальних послуг ще й транспортну.

ТуристичнІ послугизростання середньої вартості на 12 відсотків.

Вартість і відпочинку, й туризму віддзеркалюватиме річні показники інфляції з поправками на курсові значення валюти.

ОфІцІйний курс  7,91 гривні за $.

Передумови для девальвації гривні є, але розмір резервів Нацбанку достатній для утримання відносної стабільності курсу до завершення року.