Володимир Литвин, з метою захисту честі та гідності, як фізична особа і громадянин, офіційно доручив адвокатам Наталі Лукомській і Валентину Замніусу здійснювати представництво, а також захист прав та законних інтересів довірителя в органах правосуддя, у тому числі правоохоронних органах, у повному обсязі представляти його інтереси в усіх процесуальних діях слідства (справа про вбивство Гонгадзе. — Ред.).
Про це кореспондентові Укрінформу стало відомо від джерела, близького до Голови Верховної Ради України.
За інформацією джерела, правозахисники звернулися до Генпрокуратури з проханням офіційно ознайомитися з документами, що стосуються, як повідомлялося у ЗМІ, відмови у порушенні кримінальної справи про причетність до вбивства Георгія Гонгадзе керівника парламенту Володимира Литвина, а також з приводу прийнятого заступником Генерального прокурора Ренатом Кузьміним рішення про скасування цієї постанови.
Як відомо, останнім часом у засобах масової інформації почастішали повідомлення щодо перебігу розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Особливу активність з цього питання проявляють адвокати, які поширюють власні висновки, припущення, навіть доведені обставини, представляючи інтереси учасників слідства. Так, як наголошує джерело, уже досить довгий час Валентина Теличенко, яка захищає інтереси потерпілої сторони, дозволяє собі публічно звинувачувати, зокрема, керівника парламенту Володимира Литвина у прямій причетності до злочину. Днями ЗМІ розтиражували заяви Олега Мусієнка, від послуг якого, як, мабуть, сумнівного «захисника», нещодавно відмовився Олексій Пукач. За словами адвоката, особа, яку підозрюють у безпосередньому виконанні злочину, побічно вказує у своїх свідченнях на причетність до вбивства Володимира Литвина.
Розслідування обставин у справі Гонгадзе підтвердило мою непричетність до неї — В. Литвин
Розслідування всіх обставин у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе підтвердило непричетність до цієї справи Голови Верховної Ради Володимира Литвина. Про це заявив він сам журналістам на брифінгу, коментуючи розслідування цієї справи, повідомляє кореспондент Укрінформу.
В. Литвин відмовився повідомляти деталі очної ставки з генералом Олексієм Пукачем. «Я законослухняний громадянин. Є таємниця слідства», — наголосив він.
Голова Верховної Ради вкотре підкреслив, що розслідування обставин справи Гонгадзе довело непричетність його до цього злочину.
«Водночас я розумію, що це не влаштовує тих людей, які свого часу виписали відповідний сценарій і намагалися скерувати громадську думку і слідство за цим сценарієм», — зауважив В. Литвин. Окрім того, на його переконання, сьогодні насамперед потрібно відповісти на запитання: хто організував прослуховування кабінету тодішнього Президента України Леоніда Кучми, хто займався шантажем тощо.
«Тоді це даватиме можливість сподіватися, що істину буде встановлено», — додав Голова Верховної Ради.
В. Литвин наголосив: «Прищепити мені комплекс вини нікому не вдалося і не вдасться».
Оприлюднення будь-якої інформації у справі Гонгадзе на досудовій стадії може зашкодити слідству — прес-служба ГПУ
У прес-службі Генеральної прокуратури України не коментують інформацію, поширену окремими ЗМІ про проведення очної ставки Голови Верховної Ради Володимира Литвина та обвинуваченого у вбивстві Г. Гонгадзе Олексія Пукача, а також про ймовірну очну ставку останнього з екс-Президентом Леонідом Кучмою.
«Усю можливу на даний час інформацію про хід слідства було надано Генеральним прокурором О. Медведьком на прес-конференції 22 липня. Додаткові відомості ЗМІ отримають після закінчення досудового слідства і передачі справи до суду», — заявили кореспондентові Укрінформу в прес-службі ГПУ.
У відомстві також зазначили, що наразі оприлюднення будь-якої інформації у справі Гонгадзе на досудовій стадії може зашкодити слідству.
Як повідомляв Укрінформ, 22 липня Генпрокурор О. Медведько заявив, що слідство у кримінальній справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе буде завершено впродовж липня—серпня. «У ці терміни ми закінчимо розслідування й почнеться ознайомлення з матеріалами кримінальної справи», — сказав О. Медведько. Він також зазначив, що інших обвинувачених, окрім Олексія Пукача, у цій справі немає, а з самим О. Пукачем наразі проводяться слідчі дії.
3 та 4 серпня окремі ЗМІ з посиланням на джерела поширили інформацію про проведення очних ставок О. Пукача з представниками української влади.