31 жовтня — усі на місцеві вибори!

«Україна знову складає іспит на демократію», — сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з учасниками міжнародних місій зі спостереження за нашими місцевими виборами. Однак ці перегони відзначилися особливою жорсткістю, наголосив глава парламенту. «Але для мене особисто важливі не результати цих виборів, важливо організувати цей виборчий процес». За його словами, решта — справа вибору людей.

Серед причин, які загострюють передвиборну кампанію, на думку очільника парламенту, є продовження з’ясування стосунків після президентських виборів. Хоча вони за всіма оцінками пройшли чесно і прозоро, їх учасники і досі намагаються розібратися, хто винен у поразці. Тож природно, що під час місцевих виборів одні намагаються укріпити свої позиції, а інші — взяти реванш. Саме жорсткість у цьому суперництві й спонукала звернутися до міжпарламентських організацій, щоб ті направили до нас спостерігачів, сказав В. Литвин.

Глава парламенту припустив, що після завершення перегонів у нас буде багато підстав для роздумів. Зокрема, він спрогнозував, що наступний парламентський тиждень видасться доволі напруженим саме через обговорення процесу народного волевиявлення. Спілкуючись з міжнародними спостерігачами, В. Литвин, зокрема, наголосив, що народним депутатам необхідно під сучасним кутом зору переглянути наше законодавство. Важливо, підкреслив він, ухвалити Виборчий кодекс, у якому неодмінно має бути норма, за якою неможливо було б вносити корективи у виборче законодавство напередодні самого волевиявлення тощо.

За словами голови делегації місії спостерігачів від Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Торншторм, у світової спільноти особлива, прискіплива увага до виборчого процесу, який розгорнувся в Україні у жовтні цього року. Адже це перші вибори з Президентом Віктором Януковичем. Відтак, учасники зустрічі заготували до глави парламенту низку доволі гострих запитань. Одне з них стосувалося, приміром, відміни конституційної реформи. На що В. Литвин відповів: виходячи із принципу верховенства права, неможливо обговорювати рішення Конституційного Суду, який побачив порушення у процесі ухвалення змін до Основного Закону в 2004 році. Український парламент вніс зміни вже до 34 законів, аби привести чинну нормативну базу у відповідність до Конституції 1996 року. «Важливо зберегти правову базу, а не займатися політичними вправами», — наголосив В. Литвин.

Напередодні виборів у парламенті реєструється чимало руйнівних для країни законів, зазначив В. Литвин. Йдеться передусім про підвищення зарплат і пенсій, заборону зростання цін на харчі та енергоносії. З політичної точки зору це правильно, сказав парламентарій, але практично ми відкидаємо країну назад, аж до комунізму.

«Нині я не можу спрогнозувати результати виборів», — наголосив очільник парламенту. За його словами, це добре, бо свідчить, що все залежить лише від народного вибору. Також він подякував міжнародним спостерігачам за зустріч і висловив готовність до подібних діалогів у будь-який час.

Президент Віктор Янукович закликав усіх взяти участь у місцевих виборах, які пройдуть цієї неділі. 

«Яку б партію ви не підтримували, ваша участь зміцнює нашу демократію», — наголосив він у своєму зверненні. Глава держави підкреслив, що для руху вперед усім варто згуртуватися для вирішення спільних проблем. «Наші пріоритети — це робочі місця, стабільність та демократія, — наголосив В. Янукович. — Наші стандарти — допомога кожному, хто її потребує, майбутнє наших дітей, сповнене нових можливостей». 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.