Міжнародно-правові механізми захисту дітей від торгівлі дітьми, дитячої порнографії, проституції та сексуального насильства обговорювалися вчора на комітетських слуханнях. Організатором виступив Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.
На жаль, за словами заступника голови профільного комітету Володимира Стретовича, Україна через економічні негаразди посідає одне з передових місць у цій ганебній «галузі». «Комітет приділяє значну увагу захисту дітей. Зокрема, у вересні 2008 року було проведено «круглий стіл» на тему: «Стан реалізації державної політики протидії торгівлі дітьми», а в листопаді минулого року — комітетські слухання, на яких обговорювалося удосконалення законодавства у сфері захисту прав дитини від торгівлі дітьми, сексуального насильства та експлуатації», — зауважив він.
Парламентарій нагадав, що, ратифікувавши третього квітня 2003 року факультативний протокол до Конвенції Організації Об’єднаних Націй про права дитини, Україна взяла на себе зобов’язання привести національне законодавство у відповідність до вимог цього міжнародного документа. Тим самим держава має створити кожній дитині безпечні та сприятливі умови для виховання і розвитку, забезпечити доступ до високоякісної освіти та охорони здоров’я, а також високий рівень життя. «Але треба говорити відверто: те, що в ньому (протоколі. — Авт.) написано, на жаль, не все виконується в нашій країні, — підкреслив Володимир Стретович. — Нині більшість дорослих недостатньо юридично обізнані і не звикли цивілізовано захищати свої інтереси, не порушуючи права інших. Що вже казати про дітей. Я глибоко переконаний, що саме дорослі мають переглянути своє ставлення до особистості, а починати це потрібно з сім’ї, первинного джерела суспільства».
Тому не випадково, за словами парламентарія, в Конвенції міститься перелік норм, які повинні забезпечувати захист сім’ї. Зокрема, в статті 7 сказано, що дитина від самого народження має право знати своїх батьків та користуватися їх піклуванням. До того ж право дитини на піклування з боку батьків може бути реалізовано лише за умови добровільного і належного виконання ними своїх обов’язків.
Народний депутат зазначив, що всі державні й суспільні інституції мають підтримувати зусилля батьків, щоб забезпечити відповідні умови для виховання, освіти, розвитку здорової повноцінної дитини.
Заступник голови профільного комітету підкреслив, що пропозиції учасників комітетських слухань обов’язково будуть враховані в законотворчих ініціативах.