У наших руках потенціал майбутнього країни, і від наших дій залежить напрямок його реалізації. Таке переконання висловив народний депутат Олександр Рябека в Запоріжжі під час щорічного XІV Міжнародного фестивалю козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім. А. Єрмака, звертаючись до учасників. Організували захід всеукраїнська федерація «Спас» і асоціація «Афганці Чорнобиля» за підтримки Запорізької міської ради. Проведенню фестивалю активно сприяє керівництво Запорізької обласної ради та обласної державної адміністрації.
За словами Олександра Рябеки (на знімку ліворуч), який є почесним президентом всеукраїнської федерації «Спас», подібний захід відіграє важливу роль у патріотичному вихованні української молоді, пропагуванні українського національного способу життя. «Ми готуємо патріотів держави і відчуваємо інтерес молоді: коли хлопці стають в «лаву», вони відчувають силу козацького духу», — зазначив парламентарій.
Спас — це спосіб життя, традиція виховання козака-воїна — вірного захисника свого роду та краю, — наголошують організатори фестивалю. У ньому гармонійно поєднуються спортивний, військово-прикладний, фольклорно-мистецький, науковий та оздоровчо-лікувальний напрями. Залучення молоді до участі в таких зібраннях створює міцне підґрунтя для розвитку національно-свідомого суспільства.
Традиційно фестиваль у жовтневі дні збирає на Хортиці тисячі людей, які хочуть відчути її вселенську силу та пройнятися її духом. Цьогоріч він зібрав більш як 30 делегацій з великих та малих міст України та з-за кордону. Тут було представлено школи наших національних бойових мистецтв: «Спас», «Хрест», «Бойовий Гопак», «Костурець», «Сварга», а також козацькі громади країни. Почесними гостями фестивалю стали представники звичаю воїнських родів північного заходу Росії — Бузи, делегації Кубанського козацтва, представники руських бойових мистецтв із Москви, Санкт-Петербурга, Новосибірська та Приморського краю, козаки Білорусі «Клуб бойового мистецтва «Арідан», а також представники Організації українців у Польщі.
У рамках фестивалю проведено змагання відкритої першості України з рукопашного бою та чемпіонат Європи «Кубок Єрмака», показові виступи різних шкіл бойових мистецтв і козацької кінноти. Під час «Свята козацької звитяги» відбувся традиційний бій «лава-на-лаву», а також пройшла міжнародна конференція «Церква і козацтво».
У рамках фестивалю за спільним рішенням Війська Запорізького та козаків Далекого Сходу в російському Владивостоці засновано запорізький курінь.
Вл. інф.