Хоч як дивно, але, схоже, нова владна команда до деякої міри повторює чимало помилок своїх попередників. Навіть не вчорашніх, а позавчорашніх. Минулого тижня ми повідомляли про друк у Харкові зайвих бюлетенів. Президент Віктор Янукович доручив перевірити цей факт. Але цього тижня з’ясувалося, що подібний випадок повторився і в Івано-Франківську. Тут «перестаралися» на 200 тисяч зайвих бюлетенів. Понад те, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко заявив, що вже зафіксовано понад 800 порушень виборчого законодавства.
Водночас на заклики опозиції у Парламентській асамблеї Ради Європи обіцяють дати оцінку за підсумками місцевих виборів щодо демократичності нової влади. І хоча ПАРЄ не планувала присилати своїх спостерігачів, вони таки з’явилися в Україні. Вчора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з іноземними спостерігачами. На його думку, порушення, виявлені під час підготовки до місцевих перегонів, не вельми суттєві, хоча в окремих областях і був задіяний адміністративний ресурс. Остаточно усе стане на свої місця після того, як відбудеться голосування наших громадян.
Схоже, в команді чинного глави держави існує кілька точок зору на розвиток подій у майбутньому. Минулого тижня «Голос України» повідомив, що дехто на Банковій розглядає можливість проведення парламентських виборів у березні наступного року. Водночас ми спробували аргументувати недоцільність такого кроку. Особливо з огляду на необхідність проведення реформ, запланованих Віктором Януковичем. І от днями глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін в інтерв’ю одному з видань зауважив, що, на його думку, вибори до Верховної Ради мають відбутися у 2012 році, оскільки склад нинішнього парламенту обирався на п’ять років.
Проте, як стало відомо, ряд впливових політиків з оточення Віктора Януковича пробують переконати главу державу в тому, що, мовляв, Конституція вимагає проводити парламентські перегони у березні 2011 року. Відтак негоже порушувати Основний Закон країни. Однак є рішення Конституційного Суду, за яким закони (напевне, і Конституція) зворотної сили не мають.
Минулого тижня в Києві побували прем’єр Росії Володимир Путін і Президент Азербайджану Ільхан Алієв. Однак великого ажіотажу серед вітчизняних політиків вони не викликали. Основні події, схоже, відбуватимуться наступного тижня, уже після закінчення місцевих виборів. Будуть задоволені й будуть невдоволені. Відтак шоу для громадян гарантоване.