Згідно із Законом «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», «не мають права голосу громадяни України..., які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі». Таким чином, досить потужний контингент Державного департаменту України з питань відбування покарань (ДДУ ПВП) цього разу до виборчих урн не підійде. Хоча не всі громадяни, які перебувають під вартою, не мають права проголосувати — наприклад, у слідчих ізоляторах мали б бути створені спеціальні дільниці. Однак, схоже, не будуть! Про особливості процесу голосування чи, правильніше, неголосування за колючим дротом ми розмовляли з начальником сектору соціально-виховної роботи Управління ДДУ ПВП у Запорізькій області, капітаном внутрішньої служби Павлом Кравчуком.
— У двох слідчих ізоляторах Запорізької області перебувають громадяни, які або ще не засуджені, або й такі, що, зовсім не виключено, будуть судом виправдані. Через те законодавець цілком логічно не позбавив їх права голосу на місцевих виборах. Після ухвалення змін до Закону «Про Держреєстр виборців» від 21 вересня поточного року з’ясувалося, що не всі підводні камені з виборчого процесу в місцях позбавлення волі прибрано. Щоправда, логічний крок назустріч виборцям, які перебувають під вартою, все ж було зроблено. Про що йдеться? Кожен слідчий ізолятор, коли можна так висловитися, обслуговує певну територію. Зокрема, наприклад, Запорізький СІЗО обслуговує місто Запоріжжя та Запорізький район. І тут усе просто: наприклад, громадяни — жителі Запоріжжя, які тут перебувають, зможуть брати участь у виборах обласних і міських депутатів, а також запорізького міського голови. Водночас Вільнянський СІЗО обслуговує всю територію області, що поза межами Запоріжжя і Запорізького району. Як забезпечити членам тих чи інших територіальних громад, жителям районів області право вибору міських чи сільських голів, а також відповідних рад? Технічно це сьогодні неможливо. Тому всі громадяни, що перебувають під вартою у Вільнянському СІЗО, могли обирати тільки депутатів обласної ради. А за змінами закону від 21 вересня тепер і вони начебто отримали право обирати, але вже органи місцевого самоврядування того міста (району), в якому розташований їхній заклад.
— Ви сказали «начебто»...
— Так, бо несподівано з’ясувалося, що в ухваленому Верховною Радою Законі «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» не прописаний порядок створення спеціальних виборчих дільниць у слідчих ізоляторах. Генпрокуратура і наш департамент негайно звернулися з цього приводу до Центрвиборчкому по необхідні роз’яснення. Однак у ЦВК сказали, що роз’яснень не буде, адже в законі відсутній не лише сам механізм створення спеціальних виборчих дільниць у слідчих ізоляторах, а також і механізм складання списків виборців на таких дільницях. А закон, як відомо, є закон...
— А коли раптом до нього терміново будуть внесені відповідні зміни, щоб незасуджені, підкреслю, громадяни могли скористатися своїм правом обирати?
— То ми завжди перебуваємо в режимі повної готовності до будь-якого розвитку подій. Це питання у наших закладах давно відпрацьоване: відповідне майно зберігається ще з попередніх виборів, тому, де-факто, дільниці в матеріально-технічному плані готові до чергового волевиявлення. 
А все інше вже залежить не від нас. 
Бесіду вів Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запоріжжя.