Завершуються повноваження депутатів Березнівської районної ради п’ятого скликання. Що можуть вони записати у свій актив? Про це розмовляємо з головою ради Миколою Мельником (на знімку).

— Головна форма роботи районної ради — сесійна діяльність. Загалом за час каденції депутатів цього скликання прийнято майже 900 рішень, які стосуються життя нашого району (удвічі більше, ніж попередниками). І хоча в раду прийшли депутати з різними політичними програмами, поглядами (46 «багнетів» представляють п’ять політичних сил, які сформували чотири депутатські фракції. — Авт.), все ж удалося згуртувати їх навколо розв’язання актуальних для району питань. Звичайно, не обходилось і без бурхливих дебатів, емоцій, але вони завжди закінчувалися компромісом.
— Кілька слів, будь ласка, про питання, вирішення яких згуртувало депутатський корпус.
— Таких було чимало. Зокрема врегулювання пасажирських перевезень. Депутати районної ради підтримали 15 запитів своїх колег, двічі заслуховували це питання на сесіях і стільки ж зверталися до Верховної Ради України з пропозицією внести зміни до законодавчих актів. А також одностайно підтримали звернення до Рівненських обласної ради та облдержадміністрації щодо будівництва Богушівської школи. Адже з 2003 року навчання дітей у селі Богуші проводиться у дві зміни у пристосованих та переобладнаних приміщеннях дитячого садка. А шкільні їдальня та майстерня не відповідають санітарним вимогам. Ще один вагомий аргумент на користь будівництва — позитивна, стала динаміка народжуваності. Як результат, сьогодні будівництво школи — на стадії завершення. Є надія, що останній дзвінок навчального року 2010/2011 пролунає вже у стінах нової школи.
Щоб відновити існуючі та побудувати нові мережі зовнішнього освітлення в населених пунктах району, депутати ухвалили відповідну програму. Враховуючи нагальність питання, лише цього року на реалізацію заходів програми з районного бюджету для міської, селищної та сільських рад виділили понад мільйон гривень.
— Чи активні громади у розв’язанні місцевих проблем?
— Так, звичайно. Яскравим прикладом цього є проведення першого на теренах області місцевого референдуму в селах Богуші та Князівка, де громада вирішувала, чи будувати гідроелектростанцію на річці Случ. Навколо цього питання точилося чимало суперечок, але крапку в цій історії поставив місцевий референдум. За його результатами 87 відсотків мешканців не підтримали ідею спорудження малої ГЕС.
Упродовж тривалого періоду для села Вітковичі проблема будівництва мосту була вкрай актуальною. Адже селянам було важко дістатися до земельних паїв (а це понад триста гектарів), які знаходяться на лівому березі Случа. Вони змушені були б їхати через Березне — тобто долати зайві десятки кілометрів. Щоб скоротити шлях, селяни щороку споруджували дерев’яний міст. Вітковицькою сільською радою за сприяння обласної та районної влади було порушено клопотання перед міністром оборони України про придбання й облаштування в межах населеного пункту механізованого мосту довжиною 84 метри, що й було зроблено на початку липня минулого року. Загальні витрати на облаштування переправи становили майже 300 тисяч гривень, із них майже 60 тисяч гривень — це внесок мешканців села.
— Депутатами районної ради, судячи з вашої розповіді, багато зроблено. Але є і проблеми, які доведеться вирішувати тим, кого люди оберуть 31 жовтня?
— Серед таких — завершення будівництва Богушівської загальноосвітньої школи, усунення загрози підтоплення окремих вулиць населених пунктів району, будівництво водопровідної та каналізаційної мереж у південній частині міста Березне та реконструкція існуючих мереж. На часі й заміна аварійних тепломереж, які експлуатуються більше тридцяти років. На це потрібно понад 2,5 мільйона гривень. Так само дуже актуальним є приведення в належний стан дорожньо-мостового господарства, на що потрібно майже 70 мільйонів гривень. Одне слово, вистачить роботи і депутатам нової каденції, яким побажаю успіхів.
Інтерв’ю взяла Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.