Організація та порядок голосування
Виборчі дільниці у день голосування працюватимуть з 8 години ранку і до 22 години вечора.
Прибувши на дільницю, виборець має пред’явити члену комісії документ, який посвідчує особу: паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України. Закордонний паспорт, свідоцтво про народження чи будь-який інший документ у цьому випадку не підходять. Якщо не виникає запитань, то виборцю пропонується розписатися у списку виборців за отримання ним виборчих бюлетенів, а також розписатися на контрольному талоні кожного виборчого бюлетеня. Після цього член комісії, відокремивши контрольні талони від кожного виборчого бюлетеня, видає їх виборцю.
Нагадаємо. У день голосування зміни та уточнення до списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду. Водночас закон дозволяє безпосередньо у день голосування виправляти неточності та технічні описки. Наприклад, неправильне написання імені чи прізвища виборця (Ігорь замість Ігор, Васільєв замість Васильєв), коли не виникає сумніву, що це саме той виборець.
У різних територіальних громадах виборці отримуватимуть різну кількість виборчих бюлетенів. Наприклад, зазвичай виборець у селі отримає шість бюлетенів: щодо виборів депутата сільської ради, сільського голови, щодо виборів депутата районної ради в одномандатному виборчому окрузі та в багатомандатному виборчому окрузі. А також два бюлетені щодо виборів депутата до облради (по одномандатному та багатомандатному виборчих округах). Найменшу кількість бюлетенів отримають виборці Тернополя (там не обирається обласна рада і в місті немає поділу на райони) — три. Два щодо виборів депутата міської ради (по одномандатному та багатомандатному виборчому округу) і ще один щодо виборів міського голови.
Виборець може перебувати у приміщенні для голосування стільки часу, скільки його необхідно для здійснення волевиявлення. Виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Він не має права передавати отримані ним бюлетені іншим особам.
У виборчому бюлетені виборець може зробити позначку « + «, « V « (або іншу відмітку, яка засвідчить його волевиявлення) у квадраті проти прізвища кандидата або назви місцевої організації політичної партії. У разі, якщо виборець не підтримує жодного з кандидатів, він робить позначку проти графи: «Не підтримую жодного кандидата».
Зробивши волевиявлення, виборець опускає заповнені бюлетені у виборчу скриньку.
У разі, якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до членів виборчої комісії з проханням видати йому інший бюлетень. Скористатися таким правом можна лише один раз і лише в обмін на зіпсований бюлетень, який відразу ж погашається, як невикористаний (про що складається відповідний акт).
Недійсним бюлетень вважається,якщо на ньому:
— відсутня печатка дільничної виборчої комісії; 
— не зазначено прізвище та відсутній підпис члена дільничної виборчої комісії, який його видав; 
— зроблено більше, ніж одну позначку або немає жодної; 
— залишився не відірваним контрольний талон.
Голосування за межами приміщення для голосування
організовують не менше як три члени дільничної виборчої комісії, які не можуть бути представниками місцевої організації однієї політичної сили.
Члени виборчої комісії, які організовують таке голосування, мають повернутися до виборчої дільниці не пізніше як за годину до закінчення голосування (до 21.00).
Під час проведення голосування за межами приміщення для голосування присутніми мають право бути кандидати в депутати, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, уповноважені особи місцевих організацій партій, довірені особи кандидатів, офіційні спостерігачі.
Записала Олена ГОРБУНОВА.