«Чиновники звинувачують нас у тому, що самочинно переобладнали під житло адміністративний будинок і самовільно вселилися в нього, але ж це повний абсурд!.. — повідомили у листі на корпункт редакції «Голосу України» у Вінниці мешканці будинку №29 на вулиці Чехова обласного центру. — Просимо через газету донести суть проблеми, в яку перевіряльники не хочуть детально вникнути. Відповіді від них, ніби під копірку писані...»

 

Телеграма:«На вибори не підемо!»

Дві телеграми полетіли протягом останнього часу у столицю з Вінниці: у п’ятницю, 15 жовтня, на адресу Голови Верховної Ради Володимира Литвина, а в понеділок, 18 жовтня, — Президенту Віктору Януковичу. Обидві однакового змісту. Мешканці будинку №29 на вулиці Чехова попереджають високопоставлених керівників, що відмовляються йти на вибори 31 жовтня. Цим самим висловлюють протест діям чиновників міста й області стосовно них, 72-х мешканців будинку.

Люди кажуть, що представники влади не дають можливості оформити право власності на квартири, в яких мешкають, тільки через те, що, мовляв, самочинно переобладнали будинок з адміністративного на житловий.

— Куди б ми не зверталися, з усіх державних структур отримуємо майже однакові відповіді, — каже мешканець будинку, колишній працівник облспоживспілки Михайло Пащенко. — Жодних операцій зі своїми квартирами зробити не можемо, бо нам не дають можливості оформити на них документи. Вже сім років б’ємося, як риба об лід, і все марно.

«І це називається самочинно?..»

— Як же нам донести до чиновників інформацію про те, що ми не здійснювали ніяких рейдерських атак і самочинно не захоплювали цей будинок, — продовжує Михайло Пащенко. — Хоча це правда, що раніше у цьому приміщенні була адміністративна контора.

З документів, які надали редакції мешканці цього будинку, видно, що будівля на вулиці Чехова, 29 була у власності облспоживспілки. Свого часу тут розміщувалась адміністрація будівельної організації, одного із структурних підрозділів облспоживспілки. Організація збанкрутувала. Будинок залишився покинутим напризволяще. Мешканці кажуть, що дах був дірявий, як решето. Вода текла зверху аж до першого поверху.

У 1999 році в облспоживспілці вирішили вбити двох зайців — переобладнати будинок під соціальне житло, але за кошти майбутніх мешканців. Таким чином і будівлю рятували, і людей квартирами забезпечували.

На загальних зборах створили житлово-будівельний кооператив. Назвали його «Кооператор-3». Кооператив зареєстрували у сільській раді Вінницьких Хуторів. Бо територія, на якій розташовувався будинок, належала згаданій сільраді. Постановою правління облспоживспілки затвердили списки тих, між ким розподілили житло, — 25 сімей отримали квартири. Далі за власні кошти вони мали реконструювати будинок.

— Для поселення у квартири нам видали постанову правління облспоживспілки, — уточнює Михайло Пащенко. — Жодних інших документів у нас нема. Хоча ми добре розуміємо, що з таким документом квартиру не можна ні продати, ні обміняти, ні подарувати.

Таким чином, добра справа перетворилася для нинішніх мешканців на затяжний клопіт з оформленням права власності на житло, в яке вони, до речі, вклали немалі кошти.

— На ремонт своєї однокімнатної квартири я витратив сім тисяч доларів, — каже Михайло Пащенко. — Змушений був продати дачний будинок. Ще більше коштів пішло у тих, у кого двокімнатні квартири. Отож житло нам дісталося не безплатно, як дехто вважає

Реконструкція незаконна для чиновників,але не для нас

— Нам дорікають тим, що реконструювали будівлю теж незаконно, — продовжує співрозмовник. — Щоб спростувати таке звинувачення, ознайомтеся хоча б з частиною документів тих часів, ми зберігаємо їх копії. Реконструювали будинок на основі проектної документації. Ось цей документ. Виготовляли його фахівці інституту «Укооппроект». До того ж за наші гроші. Погодили його в обласному управлінні містобудування і архітектури (27 червня 2001 року, №3/7). Ще одне погодження зроблено у відділі містобудування та архітектури Вінницької райдержадміністрації.

За словами співрозмовника, збереглися всі документи, на підставі яких реконструювали будівлю. І акт обстеження технічного стану будівлі, і архітектурно-планувальне завдання, і висновки фахівців санстанції, пожежників тощо. Дозвіл на проведення реконструкції члени кооперативу отримали також від відповідних служб райдержадміністрації та сільради.

Після виконання ремонтних робіт розпорядженням правління облспоживспілки реконструйований будинок передали на баланс житлово-будівельного кооперативу «Кооператор-3».

Були хуторянами,стали вінничанами

У 2003 році та частина вулиці Чехова, на якій розташований згаданий будинок, з території сільради передана Вінниці. Сталося це, коли обласний центр розширив свої межі.

— Як тільки ми спробували оформити право власності на квартири, — нам одразу цей процес загальмували, — каже Михайло Пащенко. — Скрізь дорікали, що ми вселилися незаконно.

Після ходіння по кабінетах мешканці будинку найняли адвоката і звернулися до суду. Староміський суд визнав за ними право власності на будинок. Однак знайшлися опоненти, які одразу оскаржили таке рішення і подали заяву про це до апеляційного суду. Той залишив без змін рішення суду першої інстанції. Опоненти поскаржилися до Верховного Суду. Після чого з Києва справу повернули до Вінниці у той самий Староміський суд. Він, у тому само складі, повторно розглянув скаргу опонентів. Але цього разу записав у рішенні три слова: «Залишити без розгляду». Що воно означає, мешканцям будинку з вул. Чехова не можуть роз’яснити навіть юристи.

Опонентами жителів цього будинку стали підприємці з сусідньої фірми. Вони мають намір організувати виробництво зі шкідливими умовами праці, планують фарбувати автомобілі. А шкідливе виробництво не дозволяється поруч з житловими помешканнями.

— Невже вони сподіваються, що зможуть усіх нас викинути на вулицю? — запитують мешканці цього будинку.

Минають роки, а отримати документ про власність на свої помешкання у злощасному будинку на Чехова, 29 люди так і не можуть. Тому й вирішили привернути увагу до своєї проблеми у такий спосіб, як бойкотування виборів.

Коментар

Роман Аксельрод, заступник голови Вінницької облдержадміністрації:

— Фахівці, які вивчали проблему мешканців будинку № 29 на вулиці Чехова, дійшли висновку, що вони самочинно переобладнали адмінбудинок під житло. Тому це слово й фігурує у всіх відповідях на звернення жителів будинку. Більше того, після реконструкції житло не приймала жодна комісія. Без цього мешканці не мали права вселятися. Доводиться констатувати ще один факт, який, на жаль, також не на користь мешканців цього будинку. Будівля перебуває у зоні, яку рішенням міськради визнано промисловою. Вирішення питання щодо обслуговування будинку треба розглядати відповідно до положень Закону «Про планування і забудову територій». При цьому слід взяти до уваги, що міськвиконком надав дозвіл на відведення і викуп земельної ділянки по Чехова, 29 площею 0,4781 га приватним підприємцям. Отож при вирішенні питання треба брати до уваги й їхні права.

Довідка

Після розширення меж Вінниці у 2003 році місто «виросло» на 1784 га, і нині його площа становить 7878 га. До Вінниці відійшла частина території сіл Агрономічне, Якушинці, Стрижавка, Вінницькі Хутори, Бохоники та Стадниця. Не обійшлося і без курйозів. Один з них стосується відомого підприємства «Аграна-Фрут». Тепер воно розташоване одразу на двох територіях: одна половина належить до Стрижавської сільради, друга — до Вінниці. Тож «Аграна-Фрут» сплачує податки і селищній раді, і бюджету Вінниці.

Вінницька область.