Візит Прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна до Києва і його переговори з українським колегою Миколою Азаровим не спричинили зміни газових угод. Зате стало відомо про можливий перехід двох країн на взаєморозрахунки в рублях.

Зустріч глави російського уряду з Президентом України Віктором Януковичем можна сміливо назвати протокольною: жодних гучних заяв зроблено не було, сторони лише засвідчили, що відлига в україно-російських відносинах триває. Набагато довше й докладніше Путін розмовляв з українським колегою Миколою Азаровим. Переговори двох прем’єрів за зачиненими дверима тривали майже дві години. Після них, як зазначала російська преса, Азаров виглядав невдоволеним, на відміну від Путіна, котрий, за словами російських колег, був у чудовому настрої. А от українські журналісти стверджували протилежне: саме ВВП був абсолютно не в гуморі — відмовився від вечері з бізнесменами і прес-конференції. І взагалі максимально скоротив візит.

Похмурий настрій і одного, й другого прем’єрів пояснюють однаково: за кілька годин до зустрічі з Путіним Азаров вельми різко заявив про незмінну рішучість Києва переглянути угоду про поставки газу, наголосивши, що вона не відповідає законодавству України. Однак питання на переговорах вочевидь вирішити не вдалося: у заяві після засідання двостороннього комітету зі співробітництва жоден з глав урядів ані слова не сказав про відносини двох країн у газовій галузі. А коли міністр палива та енергетики України Юрій Бойко відмовився коментувати цю тему, журналісти спантеличили главу Міненерго Росії Сергія Шматка, котрий тільки розвів руками. «Якщо два прем’єр-міністри нічого не сказали, в яке становище ви мене ставите?» — наводить його слова «Інтерфакс». Тим часом відомо, що питання це все-таки порушувалося...

Крім того, наступного дня після візиту російського гостя активно обговорювалася тема ... його зовнішнього вигляду. Щоб припинити всі пересуди, прес-служба Путіна офіційно спростувала те, що багато хто помітив на телевізійній картинці і при особистому спогляданні російського прем’єра. А саме — інформацію про нібито синець під оком прем’єра чи навіть дві симетричні тіні під очима. «Журналісти не мають рації, напевно, так падало світло. Але те, що прем’єр-міністр стомився, це — правда, останнім часом він дуже багато працює й увесь час у роз’їздах», — пояснив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Що стосується не домислів, а конкретики, то в Києві було підписано сім угод. Вони стосуються співробітництва в ядерній галузі (український держконцерн «Ядерне паливо» і ВАТ «ТВЕЛ»), авіабудуванні (російська ВАК і концерн «Антонов» про створення СП), суднобудуванні (меморандум про співробітництво), транспорті та інші. Також домовилися про спільне видобування сланцевого газу в Донбасі, що відображено в меморандумі. Крім того, домовлено, що Україна поставить 2 млн. тонн фуражного зерна на російський ринок.

А глава найбільшого російського банку ВТБ Андрій Костін після завершення російсько-українських переговорів повідомив ще одну новину — в найближчі роки Москва й Київ можуть перейти на розрахунки в рублях. Він пояснив, що це справа «найближчих двох—трьох років». При цьому Костін не виключив, що Україна може стати наступною країною, котре розмістить єврооблігації в рублях. Не виключено, що питання про перехід Росії й України на розрахунки в рублях пов’яжуть із газовим питанням: «Якщо «Газпром» буде готовий приймати рублі за поставки газу, то цей проект піде».