У рамках офіційного візиту до Санкт-Петербурга (Російська Федерація) Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив на засіданні Ради Міжпарламентської Асамблеї держав—учасниць СНД, присвяченому питанням виконання постанови «Про заходи, присвячені 200-річчю з дня народження і 150-річчю з дня смерті Т. Г. Шевченка». 
В. Литвин висловив сподівання, що урочистості стануть новою яскравою сторінкою у відносинах між Україною і Росією. «Великий Кобзар — більш ніж поет, він належить до когорти володарів дум і виразників сподівань всього людства, — сказав В. Литвин. — «Зрозуміло і природно, що масштаби заходів, присвячених 200-річчю з дня його народження і 150-річчю з дня смерті, переростають і вже переросли рамки України. Це дати справді світового масштабу, осяяні одвічними і немеркнучими гуманістичними ідеями».
За словами керівника парламенту, з урахуванням резолюції 35-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, в Україні готується велика і різноманітна програма. Зокрема, передбачається ухвалити на державному рівні постанову Верховної Ради, указ Президента і розпорядження Кабінету Міністрів. У плані заходів із підготовки до цієї події, зокрема, йдеться про подальший розвиток Шевченківського національного заповідника у Каневі, зокрема, створення музейної експозиції Будинку-музею поета, прискорення ремонтно-реставраційних робіт на його могилі. Ще одним важливим кроком В. Литвин назвав створення Міжнародного культурно-інформаційного центру «Шевченківський дім». Голова Верховної Ради наголосив, що особливе значення цим урочистостям надає той факт, що вони проходитимуть під патронатом Президентів України і Російської Федерації.
Керівник парламенту також зазначив, що українці пам’ятають і завжди пам’ятатимуть благородні діяння тих людей і народів, які взяли активну і безкорисливу участь у драматичній і воістину героїчній долі Т. Шевченка. «Ці дати і просто звернення до історії — це звернення до нашого спільного надбання і нагадування нащадкам про необхідність любити свою землю та діяти в інтересах всіх людей, які живуть на ній», — підкреслив В. Литвин.
У Санкт-Петербурзі керівник українського парламенту провів низку зустрічей із керівниками парламентів держав—учасниць СНД.
Парламенти України та Росії готові до ухвалення необхідних рішень для законодавчого забезпечення домовленостей, яких було досягнуто під час візиту до України Прем’єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна. Про це заявили Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Сергій Миронов під час зустрічі у Санкт-Петербурзі. Сторони високо оцінили офіційні документи, які були підписані під час візиту В. Путіна, і які, за словами Голови Верховної Ради, істотно посилять економічну складову двосторонніх відносин. «У нас є підстави для оптимізму і твердої впевненості у тому, що відносини між нашими країнами і далі набуватимуть системного характеру», — наголосив В. Литвин.
«Ми ніколи не переривали взаємодію наших парламентів», — сказав у відповідь С. Миронов. Він підтвердив готовність відвідати Україну з робочим візитом, який заплановано на кінець листопада ц. р., і взяти участь разом зі своїм українським колегою у дев’ятому засіданні Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації.
Напередодні візиту Голови Ради Федерації та Верховної Ради мають намір опублікувати у парламентських виданнях спільну статтю про історію та перспективи україно-російських взаємин.
Окрім того, було обговорено можливі перспективи головування України в ОБСЄ. За словами С. Миронова, російська сторона готова підтримувати та просувати цю ідею.
Після зустрічі з Головою Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Борисом Гризловим глава українського парламенту в інтерв’ю журналістам повідомив, що парламентська складова україно-російських відносин стала головним питанням, що обговорювалося під час зустрічі. При цьому він зазначив, що у цьому році відбулося 26 зустрічей на найвищому парламентському рівні, що удвічі більше, ніж у 2009 році, і майже у п’ять разів більше, ніж у 2008 році. «Динамізм взаємовідносин повинен бути підтриманий парламентською складовою», — підкреслив Голова Верховної Ради. В. Литвин і Б. Гризлов також обговорили питання економічного співробітництва. На переконання Голови Верховної Ради, є всі передумови, аби взаємний товарообіг збільшився до рівня докризового.
Під час зустрічі з Головою Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан Уралом Мухамеджановим (на знімку) Володимир Литвин запропонував створити спільну міжпарламентську комісію або міжпарламентську асамблею «Україна—Казахстан». На його думку, «на рівні парламентської складової пострадянські країни можуть відпрацювати технологію світоустрою».
У свою чергу, У. Мухамеджанов висловив задоволення тим, що ситуація в Україні стабілізована. За його словами, «і керівництво, і народ України націлені на поліпшення соціальної сфери, на інтеграцію, у тому числі, і з країнами СНД». На думку У. Мухамеджанова, необхідно докласти зусиль до підвищення рівня взаємного товарообігу, який зменшився порівняно з минулим роком.
Голова Мажилісу зазначив, що в Казахстані проживає 330 тис. українців, що становить 2 відсотки населення країни. «Ми знаємо українську культуру, шануємо Великого Кобзаря, творчість якого є загальним надбанням обох народів», — зазначив він і запевнив, що заходи у рамках святкування 200-річчя з дня народження Т. Шевченка відбудуться на високому рівні. Голова Верховної Ради наголосив на взаємозбагаченні культур двох народів: «Це той міцний зв’язок, який поєднує минуле, сучасне і майбутнє». В. Литвин також високо оцінив рівень двостороннього політичного діалогу на найвищому рівні, зокрема, нещодавній візит Н. Назарбаєва до України та його виступ у Верховній Раді.
Голова Верховної Ради запросив У. Мухамеджанова відвідати Україну, щоб «взяти потрібний темп і працювати на одному диханні з Президентами».
В. Литвин також взяв участь у зустрічі голів парламентів Білорусі, Таджикистану, Казахстану, України та Росії.
Виступаючи на конференції «ОБСЄ і СНД: нові можливості та перспективи» у Санкт-Петербурзі, В. Литвин висловився за необхідність активізації співпраці СНД та ОБСЄ у сфері економіки й екології (виступ буде опубліковано в наступному номері).
Під час прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів щодо того, коли Україна головуватиме в ОБСЄ, Голова Верховної Ради зазначив: «Коли Україна поставить це питання». «Над цим працюють дипломати», — додав він. І висловив сподівання на підтримку в цьому питанні з боку країн пострадянського простору.
Голова Верховної Ради також зустрівся з губернатором Смоленської області Російської Федерації Сергієм Антуф’євим. Сторони обговорили питання міжрегіонального співробітництва наших держав.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.