Представники провладних та опозиційних політичних сил по-різному оцінюють хід виборчої кампанії до місцевих органів влади та прогнозують результати місцевих виборів.

По всій країні відбуваються численні порушення, — заявив на прес-конференції у «Главкомі» народний депутат від БЮТ Сергій Власенко. Серед основних порушень, за його словами, — тиск на працівників бюджетних установ, учителів, лікарів, щоб вони підтримували певну політичну силу. «А кандидатам у депутати місцевих рад від опозиційних сил кажуть: або ти залишаєшся на роботі, або ідеш у депутати і не працюєш», — заявив бютівець.
Парламентарій висловив здивування з приводу того, що майже у всіх регіонах першою зареєстрована для участі у виборах одна партія — Партія регіонів, а відтак у виборчих бюлетенях саме вона матиме номер один. Бютівців також бентежать повідомлення про надрукування сотні тисяч надлишкових виборчих бюлетенів, на що практично не реагують правоохоронні органи.
На думку депутата, у день голосування можна очікувати, що виборчі комісії працюватимуть у неповному складі, адже за законом для кворуму необхідно не менше трьох членів виборчкому. Відтак, навіть коли на засідання комісії прийдуть лише члени однієї політичної сили, протокол комісії вважатиметься рішенням, яке не підлягає оскарженню. Окрім того, у БЮТ володіють інформацією, повідомив С. Власенко, що вже зараз «викликають членів і голів комісій підписувати порожні протоколи». «Результати виборів уже відомі й доведені до певних комісій, у деяких регіонах уже оформлені у вигляді протоколів і будуть оголошені у ніч виборів», — сказав депутат.
У свою чергу, представник Президента у парламенті, народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко наголосив, що проведення місцевих виборів демократично і прозоро — це спільна мета і влади, і опозиції. Він зауважив, що для спостереження за виборами запрошено багато міжнародних спостерігачів та від громадських організацій. Ю. Мірошниченко підтримав думку, що виборчий закон не є досконалим. Але водночас відзначив, що законом дозволено брати участь у місцевих виборах тим партіям, які зареєстровані менш як за рік до виборів, надано право громадським об’єднанням спостерігати за голосуванням. «Це певною мірою крок уперед порівняно з редакцією закону від 2006 року, хоча багато питань залишилося неврегульованими», — вважає депутат.
Щодо фактів про порушення під час виборчої кампанії Ю. Мірошниченко підкреслив: важливо з’ясувати, чи були ці порушення результатом навмисне спрямованих дій, чи ненавмисними, чи є в цих порушеннях елемент тиску та адміністративного ресурсу. «Навмисні порушення не повинні залишатися без правової оцінки», — сказав він. І повідомив, що виявлення зайвих бюлетенів у Харкові та Івано-Франківську є об’єктом контролю правоохоронних органів та перебуває під особистим контролем Президента. Депутат також зауважив, що, за інформацією ЦВК, представництво Партії регіонів та «Батьківщини» у виборчих комісіях приблизно однакове — по 22 відсотки. «Маємо понад 800 фактів порушень і це стає предметом нашої уваги, — запевнив Ю. Мірошниченко. — Президент дав доручення і головам ОДА, щоб вони стежили за рівністю прав для всіх кандидатів — як провладних, так і опозиційних, є відповідні доручення правоохоронним органам. Для нас ці вибори є черговим іспитом на демократію».