Футбол. Те, що київське «Динамо» нині переживає, скажемо так, не найблискучіші часи в своїй біографії, ні для кого не новина. Перед тим як піти на зимову перерву, команді необхідно виконати багато чого. І в чемпіонаті постаратися зменшити розрив в очках із «Шахтарем». Принаймні не збільшити його. І в турнірі Ліги Європи надолужити згаяне. А головне — якось міняти гру: посилювати, робити її конструктивнішою і привабливішою.

Керувати цим нелегким процесом керівництво клубу довірило випробуваному бійцеві Олегові Лужному (на знімку), котрий не тільки знаний майстер оборони (підтвердив високий клас у «Динамо», лондонському «Арсеналі» і збірній України), а й певний тренерський досвід здобув. Так, Олег Романович дістав гарний вишкіл у Валерія Лобановського і Арсена Венгера, але і власний погляд на футбол він, безперечно, має. Не приховую, дуже хотілося б, щоб у нього вийшло в «Динамо», щоб він упорався з поставленими завданнями.
Лужний — великий прихильник комплектації складу за рахунок своїх виконавців та інших вітчизняних футболістів: «Треба, щоб наші селекціонери більше приділяли уваги українським кадрам, а не звертали свої погляди виключно в бік Південної Америки».
Коли завів з ним мову про дніпропетровця Євгена Коноплянку, котрий став помітною постаттю і в клубі, і в збірних — національній та молодіжній, але свого часу відмовився від динамівського запрошення, Олег Романович сказав: «Якщо залишуся тренером, проситиму Ігоря Суркіса, щоб викупили його трансфер. Гра Коноплянки мені імпонує. Однак Євгенові є ще над чим працювати. Не все гаразд у нього з фізичними кондиціями. Йому бракує сил на весь ігровий час...»
— Добре дебютував у динамівській «основі» чемпіон Європи (U-19) Денис Гармаш. Але останнім часом прогрес у його грі не спостерігається. В чім річ?
— У Гармаша є всі якості, щоб стати класним виконавцем. Та для цього необхідно багато і сумлінно працювати, вдосконалюватися. Важливо, щоб він був психологічно на це налаштований і не вважав, що перемога на юніорському чемпіонаті Європи — вершина кар’єри. Стосовно його нинішніх кондицій, то кожний футболіст час від часу переживає спад у грі. Можливо, у нього трохи запаморочилася голова від того, що він почав виходити в основному складі. Тому нехай трохи посидить на лаві запасних, за дубль пограє. Гадаю, така «терапія» піде йому лише на користь.
Цікаво було дізнатися також, як Олег Лужний ставиться до залучення іноземців у національну збірну. «Вважаю, що кожний футболіст повинен виступати тільки за ту країну, в якій народився. Не бачу потреби запрошувати іноземців. Адже маємо своїх гарних виконавців. Якщо в основних складах наших провідних клубів: «Динамо», «Шахтаря», «Металіста», «Дніпра», «Карпат», — гратиме якомога більше українських футболістів,  користь буде і для збірної. Не розумію людей, котрі відмовляються грати за свою країну...»
Фото автора.