То тут, то там у Херсоні пронизує слух застережливий (а в цій ситуації ще й розпачливий) окрик «полундра!». Він мовою портових вантажників та моряків означає «небезпека!», «падає згори!» і надає теперішній виборчій кампанії незаперечної драматургічної напруги.
У пролозі до виборчих перегонів оте безутішне «полундра!» уже лунало кілька тижнів тому у вестибюлі обласного академічного музично-драматичного театру імені М. Куліша. Тут проходив звіт міського голови. І спроба редактора інтернет-видання обласного комітету виборців «Політичний Херсон» Дементія Бєлого зробити захід «загальнодоступним для всіх бажаючих» закінчилася для журналіста і політолога мордобоєм та лікарняною палатою...
Знову знайоме «полундра» пролунало і з найдовшого в Україні Антонівського мосту через Дніпро. Минулої суботи опівдні на верхотурі зібралися півтори сотні прибічників кандидата у міські голови від Української морської партії (УМП) Альони Ротової. Зайнявши пішохідну доріжку, симпатики місцевої «залізної леді» ходили сюди-туди, блокуючи автомобільний рух. У такий спосіб вони протестували проти рішення Херсонського окружного адміністративного суду зняти з реєстрації партію на місцевих виборах.
«Хто дав розбіг, який титан?» — запитував колись поет. А дав його пересічний, але принциповий громадянин Олександр Кадєсніков. Чоловік звернувся у міську і обласну ТВК зі скаргами на те, що у липні-серпні поточного року допущені грубі порушення перереєстрації регіональних організацій морської партії. А коли так — то прийнята нещодавно у лави «моряків» і делегована ними у владу Альона Ротова, висловлюючись образно, «незаконнонароджена».
Тервиборчком, ознайомившись із заявами виборця Кадєснікова, передав їх і своє рішення до Херсонського окружного адміністративного суду. І грянув суд! Із постанови колегії суддів у справі № 2-а-5404/10/2170 від 15 жовтня 2010 р.: «Позовні вимоги Херсонської міської виборчої комісії задовольнити. Визнати незаконними дії Херсонської міської організації «Української морської партії» щодо висування кандидатів для участі у чергових виборах депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року. Зобов’язати державного реєстратора виконавчого комітету Херсонської міської ради скасувати державну реєстрацію Херсонської міської організації «Українська морська партія» в редакції від 05.08.2010 р. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги в дводенний строк із дня її проголошення».
Ходаків із Херсона в Одесі поки що не помічено. А от Дніпровський районний відділ УМВС за фактом перекриття дороги міжнародного значення М-17 порушив карну справу. Чим усе скінчиться — невідомо. Зрозуміло одне: нинішні вибори ще довго снитимуться не лише «морякам», а й їхньому повпреду Альоні Ротовій.
Несподівано херсонських «моряків» заспокоїла ЦВК, своїм рішенням постановивши відновити реєстрацію кандидатів обласної і міської організацій Української морської партії, а також кандидата від УМП на посаду міського голови Херсона Альони Ротової.
Надзвичайного резонансу цей факт в обласному центрі не спричинив. Очевидно тому, що електорат із вибором уже визначився.