Про це заявляють у Донецькій обласній організації Комітету виборців України. Наприклад, депутат обласної ради, який обиратиметься по округу № 26 (Жданівка), представлятиме приблизно 4895 виборців, а по округу № 19 (Донецьк) — понад 358 тисяч осіб. Така кардинальна різниця між кількістю виборців в округах пов’язана з суперечливими положеннями закону про місцеві вибори.

«Створення округів із виборів до обласної ради засвідчило, наскільки абсурдні деякі положення закону про місцеві вибори, який приймався без широкого обговорення, — зазначив керівник аналітичних програм обласної організації Комітету виборців України Олександр Клюжев. — У виборчій практиці є два загальноприйняті підходи до питання про взаємозв’язок кількості виборців та депутатського мандата. Перший підхід — коли депутати одного рівня представляють виключно рівну кількість виборців. Другий підхід спирається на те, що депутати представляють територіальні громади, які, незалежно від кількості населення, мають однакові права. Українські ж депутати примудрилися сумістити два різноспрямовані підходи в одному законі, що під час створення округів поставило виборчі комісії у дуже скрутне становище».

Істотну розбіжність у кількості виборців зафіксовано не лише на обласному, а й на міському та районному рівнях. Експерти стверджують, що така неузгодженість теоретично може призвести до спроб кандидатів, які програли, в судовому порядку довести порушення своїх прав та закону. «З таким суперечливим закону також є всі підстави гадати, що на окремих територіях округи «нарізалися» з урахуванням політичної складової», — додав О. Клюжев.