«Я попередив чиновників усіх рівнів, що коли на виборах будуть будь-які порушення — я вживатиму дуже жорстких заходів», — заявив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з послами та керівниками дипломатичних місій-спостерігачів. 
При цьому глава держави наголосив, що ці вибори дуже важливі «з точки зору зміцнення системи влади в Україні, тому що в цьому році пройшли президентські вибори; у Верховній Раді сформовано більшість, яка працює, у державі розпочато реформи, і в основу всіх цих дій покладено програму Президента Януковича, яку підтримав український народ». А оскільки реалізація більшості реформ проходитиме саме у регіонах, то, на його думку, дуже важливо, щоб політики, які будуть обрані на місцевих виборах, «щоб цей політичний склад відповідав настроям суспільства» та щоб на рівні місцевих влад не було блокування і не було протистояння. Торкнувшись теми свободи слова, В. Янукович зауважив, що «не бачить зараз різниці на екранах телебачення чи на шпальтах газет між тим, що було останні п’ять років і що є зараз», та запропонував дипломатам, якщо є приклади утисків свободи слова, дати йому таку інформацію.
«Для мене, як для Президента, це питання принципове», — запевнив він. Президент також повідомив, що звернувся до Центральної виборчої комісії з проханням приділяти достатньо уваги питанням організації та законного проведення виборчого процесу та «чітко роз’яснив свою позицію керівництву правоохоронних органів, які зобов’язані згідно з законом не допустити порушень законодавства». В. Янукович висловив упевненість, що «ці вибори будуть успішними, хоча лунають інші оцінки, вишукуються різні аргументи від тих політичних партій, які втратили довіру виборців та заздалегідь шукають виправдання того, що програють». Що стосується «певних технічних недоліків у процесі організації та проведення виборів», то, на думку глави держави, «вони значною мірою обумовлені недосконалістю виборчого законодавства». Та хіба не нинішня влада розробляла чинне виборче законодавство? Адже експерти взагалі заявляють, що порушення під час виборів були запрограмовані останніми змінами до закону про вибори.
Іще Президент стурбований можливими провокаціями. «Якщо не будуть працювати спеціально підготовлені загони провокаторів, проблем ніяких не буде», — сказав В. Янукович та висловив упевненість, що міжнародні спостерігачі не робитимуть упереджених висновків. Натомість глава держави висловив побажання, щоб відразу після завершення виборів міжнародні експерти «взяли участь у розробці законів про вибори, які відповідали б усім західним демократичним стандартам і використовувалися б для всіх майбутніх виборів в Україні». Щоправда, практика показує, що відразу після виборів на пропозиції міжнародних експертів мало хто зважає.
Фото Михайла МАРКІВА  (прес-служба Президента України).