Учора відбулася позачергова сесія Івано-Франківської обласної ради, на порядку денному якої стояло одне питання — про факти порушень в області чинного виборчого законодавства. Підставою для цього стала подія, яку депутати одностайно назвали «надзвичайною».
«26 жовтня 2010 року члени Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії у присутності народних депутатів України Зіновія Шкутяка, Дмитра Шлемка, Василя Чуднова, представників політичних організацій депутатів обласної ради Олександра Сича та Олександра Левицького у приміщенні підприємства «Кубекс», яке виконувало замовлення обласної територіальної виборчої комісії з друкування виборчих бюлетенів, виявили зайвих 111 тисяч 741 бюлетень по багатомандатному виборчому округу та 102 тисячі 239 — по мажоритарних виборчих округах з виборів до обласної ради. Це на 20 відсотків більше від загальної кількості бюлетенів, необхідних для голосування виборцями Прикарпаття», — йдеться у зверненні депутатів до Президента, Генпрокурора, ЦВК, міжнародних спостерігачів, акредитованих в Україні, органів виконавчої влади Івано-Франківської області, правоохоронних органів, територіальних і дільничних виборчих комісій та виборців Прикарпаття. Депутати наголошують, що «цей факт засвідчений відповідними актами обласної територіальної виборчої комісії».
«На цьому ж підприємстві членами Івано-Франківської міської виборчої комісії було також виявлено факти порушення виборчого законодавства. Зокрема, друк бюлетенів здійснювався не на підприємстві «Кубекс», а у виробничому приміщенні друкарні «Мастак»; виявлено необліковані бюлетені з виборів івано-франківського міського голови; засвідчено факт присутності 15 невідомих осіб, залучених до пакування виборчих бюлетенів, про що складено відповідний акт», — наголошують депутати.
Обласна рада звернулася до прокуратури та правоохоронних органів області «дати належну оцінку діям осіб, причетних до факту порушення чинного законодавства про вибори». Депутати ще раз застерегли всіх членів дільничних та територіальних виборчих комісій від «спокуси фальсифікації результатів народного волевиявлення». За це звернення проголосували всі присутні на сесії 68 депутатів (усього їх в чинній обласній раді 120), у тому числі й депутат обласної ради, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк.
 
Івано-Франківськ.