Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок зустрівся з Прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером (на знімку).
Під час зустрічі В. Литвин високо оцінив рівень політичного діалогу між Україною та Канадою. До того ж керівник парламенту відзначив, що Прем’єр-міністр є не лише главою уряду держави, з якою Україна має особливе партнерство, а й колегою у парламентських справах.
В. Литвин також наголосив на активізації міжпарламентської складової двосторонніх взаємин на всіх рівнях, високо оцінивши в цьому контексті минулорічний візит в Україну спікера Палати громад Пітера Міллікена. Голова Верховної Ради назвав унікальною Канадсько-українську парламентську програму, яка успішно реалізується вже протягом 19 років і дає можливість нашій молоді, працюючи в офісах парламентаріїв, на практиці долучатися до організації роботи інститутів демократії.
Керівник парламенту відзначив активну участь у політичному житті Канади представників української громади.
Торкаючись двосторонньої співпраці в економічній сфері, В. Литвин висловив сподівання, що візит С. Гарпера надасть нового імпульсу переговорному процесу щодо укладання угоди про вільну торгівлю. Голова Верховної Ради також висловив вдячність Канаді за надання Україні технічної допомоги в рамках програми Канадського агентства міжнародного розвитку та включення нашої країни до списку його 20 головних партнерів, а також за внесок Канади у подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
В. Литвин висловився за необхідність інтенсифікації двостороннього співробітництва в культурно-гуманітарній сфері.
Під час зустрічі глава українського парламенту на прохання Прем’єр-міністра Канади повідомив про поточну політичну ситуацію в Україні, зокрема, про перебіг виборчої кампанії до місцевих рад.
«Аналіз поточної ситуації, розстановка політичних сил і моє особисте спілкування з людьми свідчать, що жодного відходу від демократичної платформи не буде», — заявив керівник парламенту. За його словами, вибори «спонукатимуть до поглиблення діалогу і вироблення засад співжиття, які б влаштовували і політикум, і суспільство, оскільки домінуючої перемоги будь-якої з політичних сил не буде».
В. Литвин також підкреслив, що всі розмови про можливе фальшування результатів волевиявлення та застосування адмінресурсу «лежать у площині передвиборчої тактики». До того ж глава парламенту зазначив, що всі учасники перегонів мають неухильно дотримуватися вимог законодавства, що дозволить уникнути будь-яких проблем у виборчому процесі.
Прес-служба Верховної Ради України.